Laat ik meteen maar het einde van dit verhaal verklappen: ik zou kunnen stoppen met Facebooken, maar ik doe het niet. Noem het een verslaving of een hobby, maar eindeloos scrollen door onzinverhalen heeft ook iets kalmerend. Daarnaast: het is ook best lekker om je te ergeren aan mensen die om de een of andere mysterieuze reden je Facebook-vriend zijn. Dit zijn de aller-irritantste soorten posts:

https://media.giphy.com/media/ZgqJGwh2tLj5C/giphy.gif

1. Lief dagboek

Sommige mensen (lees: meestal 40-plussers) gebruiken Facebook als een soort dagboek, en hun statusupdate als plek om eindeloze verhalen op te schrijven over wat ze allemaal meemaken op een dag. Vaak bar weinig overigens. Zodoende lees ik bijna regelmatig winkelverhalen van moeders van vriendinnen, waar de buurman heeft gelopen met zijn hond en de treinavonturen ('ik had geen zitplek, schandalig!') van oud-collega's. Nee, het boeit me niet. En ja, ik blijf ze toch lezen. Joe.

2. Kijk eens wat lekker!

Goh, wat leuk voor je zeg, dat je in die ene lunchzaak met ontelbaar veel planten bent en daar een salade met exotische noten en Arabische kaas at. Echt leuk voor je. Joh, heb je ook dat ene toetje bij dat sterrenrestaurant besteld met die chocoladebol die openbarst als er hete chocolade overheen wordt gegoten? Niet! Wat enig meid. En zo uniek. #dontcare #notjealous #beetjemisschien

https://media.giphy.com/media/eAH6GS73H0Qxy/giphy.gif

3. Ik kook ook zelf!

Verrassing, dezelfde 'foodies' van ergernis 2 blijken ook enthousiaste thuiskoks, en delen graag hun recepten en foutjes in de keuken met hun digitale vrienden. Elke dag rond etenstijd trekt er een bonte stoet maaltijden digitaal aan me voorbij. Goed bedoeld natuurlijk en soms ook best - dare I say it - inspirerend, maar vaak ook irritant. Als ik een recept zoek, Google ik het wel of kijk in een van de vele prachtig vormgegeven kookboeken die mijn keuken rijk is en die nog compleet ongebruikt staan te schitteren op het keukenblad. Verder: eet smakelijk.

4. Politiek talent

Dit is eigenlijk de meest serieuze ergernis. Soms is het heel goed dat mensen Facebook (en andere sociale media) gebruiken om hun mening te ventileren, maar ik heb er twee problemen mee. 1: Doordat deze media kennelijk zo afstandelijk of abstract aanvoelen durven sommigen hun mening sneller en extremer te ventileren. Veel meer dan in het dagelijks leven, want op Facebook zie je toch niet direct wie je er mee kwetst. 2: Van de meeste mensen wil ik überhaupt niet weten wat ze denken, omdat ik het er totaal niet mee eens ben. Hoe moet ik me nu tot hen in 'het echte leven' verhouden? Een ergernis die al meerdere keren heeft geleid tot het verwijderen van een 'vriend' op Facebook, maar ook dat ik liever helemaal niet meer met diegene omga. Treurig, maar waar.

5. Gooi 'm terug

Sommige mensen lijken altijd, echt al-tijd, op vakantie. Dat is helemaal niet zo, ook zij slijten hun dagen in grijze kantoorpanden, maar het is een sterk staaltje make-believe. Deze lui leven namelijk in een constante throwback-modus, oftewel non-stop #tbt - ook als het niet donderdag is. Ze gaan een weekje op vakantie, posten nog maandenlang foto's van zichzelf in badkleding bij een palmboom / waterval / olifant, tot ze weer op vakantie gaan en dan start het riedeltje opnieuw. Kap ermee. Nu.

https://media.giphy.com/media/5638Ux7cb9fvq/giphy.gif

Van: ELLE NL