Je hebt het vast wel eens geroken: de stinkende geur van een keukensponsje dat net te lang in gebruik is. Wat te doen? Weggooien kan, maar een beter milieu begint bij jezelf en dus kies je voor optie twee: grondig reinigen van het sponsje om het daarna opnieuw in gebruik te nemen. Maar, zo blijkt uit onderzoek dat werd gepubliceerd in Scientific Reports, dat laatste is bepaald geen goed idee.

Bacteriën vind je overal, en dus ook in het sponsje in je keuken. Maar uit dit onderzoek is gebleken dat er véél meer bacteriën in een keukenspons zitten dan je voor mogelijk houdt.

Bacteriedichtheid

De onderzoekers namen monsters uit veertien gebruikte keukensponsjes en identificeerden maar liefst 362 verschillende soorten bacteriën. Wat hen echter vooral verbaasde, was de enorme bacteriedichtheid in de sponsjes: in één enkel sponsje huizen kennelijk zo'n 82 miljard bacteriën. Dat is, zo leggen de onderzoekers uit, een even grote dichtheid als in monsters van menselijke poep. Er is volgens hen geen plek op aarde met een grotere dichtheid aan bacteriën te vinden.

Hair, Face, Hairstyle, Chin, Eyebrow, Nose, Forehead, Cheek, Mouth, Lip, pinterest

Ideale leefomstandigheden

Het keukensponsje trekt al deze bacteriën aan vanwege zijn ideale leefomstandigheden voor dit micro-organisme: het is er warm en vochtig en het sponsje is rijk aan voedingsstoffen, dus bacteriën kunnen er welig tieren.

Een van de bacteriën die in het keukensponsje voorkomt is moraxella osloensis. Deze bacterie komt ook veel voor in de natuur en op de menselijke huid, maar is ook in staat om infecties te veroorzaken en het immuunsysteem te verzwakken. Moraxella osloensis is de belangrijkste veroorzaker van de stank in je vuile was, en waarschijnlijk ook van de stank in je keukensponsje. Dat komt omdat deze bacterie vet eet, en dus ook weer vet uitpoept. En die vette poep, nou ja, die stinkt dus enorm.

Reinigen

De ijverigen onder ons zouden zo'n stinkend sponsje wellicht willen wassen of verhitten in de magnetron, maar dat is volgens de onderzoekers dus beslist geen goed idee. Ze ontdekten namelijk dat potentieel schadelijke bacteriën zoals de moraxella osloensis, juist veel vaker voorkwamen op de sponsjes van mensen die vertelden dat zij hun sponsje geregeld desinfecteerden.

Door het reinigen van je sponsje maak je het dus alleen maar erger. Het beste is om je keukenspons elke week te vervangen. Je oude exemplaar kun je eventueel nog inzetten voor de douche of wc. maar daarna is het devies toch echt: weg ermee!

Bron: h/t New York Times