Het is 25 oktober een bijzondere dag. Een feestdag zelfs! Wat we vieren? De dag van…. de vlaai. De VLAAI! Het allerlekkerste baksel ooit bedacht. Wat heet: mijn lievelings!

Een mooie reden om de vlag uit te hangen, of anders een roltong uit te blazen, of een muziekje op te zetten – daarover later meer. En zo snel mogelijk een fatsoenlijke, echte vlaai in huis te halen en hem in acht royale stukken te snijden, want zuinigheid is meer voor Hagenezen.

Waarom vlaai altijd een goed idee is? Nou, hierom:

  • Vlaai is lekker, want zoet en zomig, of in geval van kruisbessen- en rabarbervulling een beetje zurig en zomig. In Heel Holland Bakt-jargon: een mondgevoel van jewelste!
  • Vlaai is gezond, want eigenlijk een soort boterham met fruit. Geen zompige, hompige, aanstellerige cakelagen, caramelfratsen, chocoladetoeters, slagroombellen of likeurbacchanalen. Gewoon: stevig deeg met een laag puur natuur erop. Want suiker is óók een natuurproduct.
  • Vlaai kan altijd en overal: is makkelijk te snijden en zonder knoeien (of knuddelen, in goed Limburgs) op te eten. Zelfs zonder bestek, een goed stuk vlaai eet je zo uit de hand. En een beetje ervaren vlaaieneter heeft dan dus ook geen bordje nodig.
  • Vlaai verbroedert, want je eet hem altijd met een aantal mensen: familieleden, vrienden, collega's, buren. Er bestaan weliswaar eenpersoonsvlaaien, maar ik word daar heel droevig van. Dat is toch net zoiets als een eenpersoonspolonaise.
  • Er kan altijd nog een stuk bij. Bij een beetje Limburgse koffietafel of verjaardag wordt eerst een stuk toert geserveerd (zoals grenache, christoffel, schwarzwalder kirsch, miserabel of slagroom-hazelnoot) en vervolgens komen daar nog minsten twee verschillende stukken vlaai achteraan. Aangezien ik niet van taart hou – en dan druk ik me zwak uit – weet ik uit ervaring dat drie stukken vlaai mákkelijk te handelen zijn.
  • Vlaai is eenvoudig genoeg om zelf te bakken, zoals mijn moeder van 83 dat aan de lopende band doet, maar is tegelijkertijd bijzonder genoeg om ervoor af te reizen naar het Zuiden. In Maastricht wordt de Dag van de Vlaai namelijk uitgebreid gevierd. De vijf toonaangevende bakkers van de stad (Patisserie Peter Lemmens, De Bisschopsmolen, Bakkerij Hermans, Bakkerij Souren en Patisserie Royale) verzorgen de speciale Maastricht Vlaai, die op de woensdagmarkt in z'n geheel verkocht zal worden. Daarbij organiseert Maastricht Marketing gratis rondleidingen met een proef-route. Prima reden om een midweekje Maastricht te boeken, als de stad lekker rustig is.

Goed, nog even terug naar de muzikale omlijsting. Om de rieste-, kroonsele- of proeme- nog lekkerder te laten smaken hier mijn top 3 met zangers die een muzikale ode brengen aan de vlaai:

1. Randy Crawford – One day I'll vlaai away.

2. Frank Sinatra – Vlaai me to the Moon én Come vlaai with me.

3. R. Kelly – I believe I can vlaai.

Gooien appetiet!