We staan weer aan het begin van die geweldige tijd van het jaar waarin je nergens naartoe kunt zonder volledig ondergeniest te worden. En dan is er ook nog de gevreesde 'mannengriep', de verkoudheidsvariant die zich enkel bij mannen lijkt voor te doen en die gepaard gaat met bovenmatig veel gejammer en geklaag.

Stellen mannen zich gewoon aan, en zijn ze kleinzieliger dan vrouwen? Of is er toch iets anders aan de hand? Dat laatste lijkt het geval. Uit onderzoek van Holloway University of London is namelijk gebleken dat sommige ziektes zo geëvolueerd zijn, dat ze schadelijker zijn voor mannen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat virussen als tuberculose, het papillomavirus en andere ziektes meer effect hebben op mannen. In vergelijking met vrouwen hebben mannen anderhalf keer meer kans om dood te gaan aan tuberculose, twee keer zo snel Hodgkin's kunnen oplopen en vijf keer sneller kanker krijgen als ze geïnfecteerd zijn met het papillomavirus.

Onderzoeksleider Francesco Ubeda legt uit: 'Virussen evolueren om minder schadelijk te zijn bij vrouwen, om zo de vrouwelijke bevolking in stand te houden. Het virus wil overgedragen worden van moeder op kind via borstvoeding of bij het baren.'

Het ligt dus niet aan het mannelijke immuunsysteem of aan biologie. Het onderzoek wijst juist uit dat het virus voorkomt dat vrouwen er zo ziek van worden, om zo hun reproductiecapaciteiten in stand te houden.

Vincent Jansen is professor Biologische Wetenschap en zegt erover: 'Het was al duidelijk dat mannen en vrouwen anders reageren op ziektes, maar dit bewijst dat virussen zo ontwikkeld zijn dat ze de sekses anders beïnvloeden.'

Of dit ook voor het huis-, tuin-, en keukenverkoudheidje gaat, is niet helemaal duidelijk, maar in elk geval biedt dit onderzoek je man voldoende munitie voor een potje stevig gejammer bij de eerstvolgende verkoudheid. Je bent gewaarschuwd.