De wereld van de gummibeertjes is lucratief. Zo lucratief dat de Duitser Hans Riegel er multi-miljardair van werd met zijn snoepbedrijf Haribo. Maar na het verschijnen van de volgende video kan het wel eens gedaan zijn met onze hang naar gummibeertjes.

We weten weliswaar dat gummibeertjes slecht zijn voor onze tanden, is de verleiding soms moeilijk te weerstaan. De snoepbeertjes worden wereldwijd verorberd door zoetekauwen en dat komt deels door hun zachte en elastische gelatine textuur.

Helaas gooit Belgisch filmmaker Alina Kneepkens roet in het eten bij de liefhebbers van het bekendse Haribo-snoepje. In een korte video laat ze zien hoe de beertjes precies worden gemaakt. En ondanks dat we theoretisch gezien weten dat de gelatine gemaakt wordt van dierlijke producten - waardoor veel vegetariërs de beertjes al boycotten -, wisten we niet hoe onsmakelijk het proces eigenlijk was.

Tot nu dus. Je bent gewaarschuwd:

Eerst zien we het eindproduct. Dan wordt het productieproces achterstevoren afgespeeld. De gelatine zelf wordt gemaakt van afgeschaafde dierenhuid. Want gelatine is immers opgebouwd uit collageen, dat wordt gevonden in de pezen, spierbanden en weefsels van dieren. Gelukkig zouden er vegetarische alternatieven verkrijgbaar zijn, waarbij de gelatine-substantie wordt gemaakt van algen in plaats van dierenweefsel.

Via Gatsby