Droevig nieuws in beauty land: Liliane Bettencourt, erfgename van multinational L'Oréal en tevens rijkste vrouw van de wereld, is op 94-jarige leeftijd overleden.

Haar overlijden werd donderdagavond bekend gemaakt door haar dochter Françoise Bettencourt-Meyers. "Ze is vredig heengegaan", luidde het statement. Liliane overleed in haar chique appartement in de Parijse buitenwijk Neuilly-sur-Seine.

Liliane Bettencourt was het enige kind van Eugene Schueller, die begin 1900 L'Oréal oprichtte. Daarmee was ze dus ook de enige erfgename en da's in dit geval niet niets: het vermogen van Liliane werd door Forbes geschat op zo'n $39.5 miljard. Hiermee was Liliane de rijkste vrouw ter wereld.

Hoe word je zo rijk kun je je afvragen? Vader Schueller begon ooit met haarverf-producten die hij verkocht aan Parijse beauty salons. Door zijn geniale manier van zaken doen groeide zijn haarlijn, toen nog genaamd Safe Hair Dye Company of France, al snel uit tot een assortiment van verschillende productlijnen. Toen al steunde Schueller met zijn vermogen politieke partijen, iets waardoor Liliane later ook in opspraak zou raken.

Event, Smile, pinterest
Liliane en Andre Bettencourt met dochter Francoise tijdens zijn toetreding tot de Franse kunstacademie in 1988.

Liliane werd in 1922 geboren en trouwde op 27-jarige leeftijd met de Franse politicus André Bettencourt. In 1957 overleed haar vader, waardoor ze de enige erfgename van het L'Oréal fortuin werd. Toen L'Oréal zes jaar later naar de beurs ging, bleef Liliane de grootste aandeelhouder. Jean-Paul Agon, CEO van L'Oréal, over Liliane: "Ik heb grote bewondering voor Liliane. Hoewel ze niet in het dagelijkse bestuur zat, was ze altijd betrokken bij het bedrijf en haar werknemers. Ze heeft persoonlijk veel bijgedragen aan het succes van L'Oréal." Door slimme beleggingen en investeringen bleef het kapitaal van Liliane groeien.

Event, Suit, Official, Red carpet, Carpet, Ceremony, Uniform, Formal wear, pinterest
AFP/ Getty
Liliane en Andre Bettencourt tijdens het bezoek van Koningin Elizabeth in Rouen in 1972.

In 2007 overleed Liliane's man en sindsdien kwam de erfgename steeds vaker in het nieuws. Dit had alles te maken met haar "gulle hand". Liliane had een gat in haar hand, een gat zó groot, dat haar dochter in 2008 zelfs een aanklacht indiende. Niet eens direct tegen haar moeder, maar tegen de fotograaf François-Marie Banier, een huisvriend van haar moeder. Hij zou misbruik hebben gemaakt van Liliane's geestelijke zwakte en haar in totaal zo'n 200 miljoen (!) afhandig hebben gemaakt. Dit leidde tot breed uitgemeten familie ruzies in de media: Liliane noemde zichzelf een 'femme libre', die met haar volle verstand het volste recht had om Banier rijkelijk te belonen voor zijn vriendschap.

Maar was ze er nog met haar volle verstand bij? De rechtbank in Bordeaux beschreef Liliane als een kwetsbare vrouw, die worstelde met depressies, eenzaamheid en geheugenproblemen. De ruzie ging echter zo ver, dat dochter Françoise afluisterapparatuur in het appartement van haar moeder had laten installeren. Uit opnamen bleek dat Eric Woerth, minister en penningmeester van de partij van Sarkozy, óók financieel misbruik zou hebben gemaakt van Bettencourt's gulle hand. Hierbij zou het gaan om illegale donaties aan Sarkozy's politieke partij voor zijn campagne van 2007. President Sarkozy zou hiervan op de hoogte zijn geweest. Toch werden zowel Woerth als Sarkozy uiteindelijk vrijgesproken. Huisvriend Banier werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar.

In 2011 werd Liliane op verzoek van dochter Françoise onder curatele gesteld. Kort daarna maakte ze haar laatste verschijning in het openbaar.

Face, Facial expression, Wrinkle, Skin, Head, Smile, Forehead, Human, Grandparent, pinterest
AP Photo/Thibault Camus, File
Liliane Bettencourt bij de L\'Oréal-UNESCO Awards for Women in Science in Parijs in 2012.
Van: Town & Country US