Hoe komt het toch dat zo veel mensen met iemand trouwen die eigenlijk helemaal niet goed voor hem is? Waarom ontaarden zo veel aanvankelijk liefdevolle relaties in situaties van ongemak, ergernis, verdriet of zelfs haat? En waarom stranden zo veel huwelijken?

Alain de Botton dook in dit onderwerp voor zijn boek The Course of Love. Zijn werk geeft ons een aantal aardige inzichten. We sommen ze voor je op.

1. We kennen en begrijpen onszelf niet goed

En wie zichzelf niet kent of begrijpt, weet eigenlijk ook niet wat hij echt nodig heeft in een relatie en wat voor persoon dit kan bieden. Iedereen heeft wel een psychische afwijking, neurose of issue. In de liefde is het vooral zaak iemand te vinden die daarmee om kan gaan, ze verzacht in plaats van versterkt. Daarvoor is het dus zaak om elkaars rugzakjes van te voren open te maken en goed te kennen en doorgronden. Eigenlijk zou de eerste vraag aan een potentiële partner moeten zijn: Hoe gek ben je? Pas als je je eigen karakter en dat van je wederhelft door en door kent, weet je of het goed gaat werken. Helaas is dat vrijwel nooit het geval.

Photograph, Wedding dress, Bride, Dress, Bridal clothing, Gown, Bridal veil, Headpiece, Bridal accessory, Snapshot, pinterest
Getty Images

2. We kennen begrijpen de ander niet goed

Dat komt omdat de ander met hetzelfde vertroebelde beeld van zichzelf kampt, als wij zelf. Bovendien zal de ander zich voorafgaand aan de langdurige relatie altijd zo goed, stabiel, zorgzaam, lief en grappig mogelijk aan ons presenteren, want het beeld van de ander nog verder vertroebelt. We leren de ander pas echt goed kennen na een aantal jaren samenwonen. En helemaal wanneer je samen voor nieuwe veeleisende situaties komt te staan, zoals het krijgen van kinderen of het kopen van een huis. Met andere woorden: we trouwen vaak met iemand op basis van te gebrekkige kennis over diens persoon.

3. We kiezen vaak onbewust voor de verkeerde persoon

We zijn altijd op zoek naar geluk in de liefde, maar dat is minder makkelijk dan je zou denken. Omdat onze perceptie van geluk, liefde en zorg voor een groot deel gebaseerd is op ervaringen uit onze jeugd, verwarren we herkenbaarheid van de liefde zoals wij die kennen uit onze jeugd, vaak met echt liefdesgeluk. Maar de liefde die we in onze jeugd ervaren gaat vaak gepaard met allerlei onplezierige dynamieken, zoals verlatingsangst, schaamte, gebrek aan communicatie, enz. We vallen vaak voor iemand die die gevoelens weer bevestigt of aanwakkert, in plaats van voor iemand die écht geluk biedt in de vorm van stabiliteit. We trouwen dus met de verkeerde, omdat de goeden verkeerd voelen. We hebben er namelijk geen ervaring mee.

Wedding dress, Photograph, Bride, Bridal veil, White, Bridal accessory, Dress, Bridal clothing, Gown, Clothing, pinterest
Getty Images

4. Het is zo verschrikkelijk om single te zijn

We kiezen vaak ook voor een relatie om onszelf momenten van eenzaamheid te besparen. Maar eenzaam kun je net zo hard zijn binnen een relatie die niet lekker loopt.

5. De rol van het instinct wordt nog altijd te veel overschat

In de romantische liefde is geen plek voor de ratio. En dat is jammer, want instincten zijn handige raadgevers voor de korte termijn, maar niet voor de langere.

6. We worden niet genoeg onderwezen in de liefde

En dat zou eigenlijk wel moeten. Sommige dingen, zoals het hebben van een relatie, word je geacht van nature te beheersen. Maar ook in de liefde valt er een hoop te leren. Een liefdesschool is heel zo'n slecht idee nog niet.

7. We willen geluk bevriezen

We klampen ons vast aan de momenten van geluk die we samen hebben ervaren, hebben sterk de neiging om die te verheerlijken en voor altijd vast te houden. Het huwelijk lijkt daar een middel voor. Maar het huwelijk bevriest je geluk helemaal niet. Sterker nog: naarmate er meer verantwoordelijkheden bij komen, verandert de situatie alleen maar. Geluk laat zich niet vasthouden. Geluk openbaart zich juist in het moment.

8. We denken dat wij bijzonder zijn

We geloven dat de statistieken van gestrandde huwelijken niet op ons van toepassing zullen zijn, omdat wij anders zijn. Maar soms is het beter om jezelf wel te generaliseren. Waarom zou het bij jou anders gaan?

9. We willen onszelf verdere liefdesellende besparen

Op een gegeven moment ben je er wel klaar mee, al dat geredder in de liefdes, al die rebounds, afwijzingen. Door te trouwen denken we dat we dit tot het verleden kunnen verbannen. Maar ook dat is niet waar. Want ook het huwelijk kent momenten van verraad, afwijzing, onzekerheid.

youtubeView full post on Youtube

Via Gatsby