Onze collega's van ELLE Eten zochten het voor je uit: dit is de nieuwste aanwas hotspots in Amsterdam, waar het goed eten is of perfect koffiedrinken.

1. SUSHISAMBA

instagramView full post on Instagram

Na groot succes in onder andere New York, Miami en Londen heeft ook ons eigen Amsterdam nu een vestiging van SUSHISAMBA. Reserveer een tafeltje als je een avondje wilt uitpakken, want simpel is het allesbehalve. Dat zie je alleen al aan de keuken, die onder leiding staat van chef-kok Claudio Cardoso en executive chef Mark Vaessen. Het menu is een fusion van Japans, Braziliaans en Peruaans. Dat betekent sushi, ceviche en meer op één avond. Leuk detail? Alhoewel de zaak naar internationaal concept is gevormd, heeft iedere vestiging iets eigens. Zo krijg je in Amsterdam onder meer een gerecht met haring en een dessert geserveerd in een pijp.

> SUSHISAMBA, Maw Eeuweplein 64, Amsterdam

2. Nacarat

Nacarat, Ron Blaauws nieuwste, is gevestigd op de bovenste verdieping van het Canadese warenhuis Hudson's Bay aan het Rokin. Loei-indrukwekkend interieurdesign – dat dak! die vloer! - en een spannende kaart: Midden-Oosters, maar dan op z'n Amsterdams. Dat betekent 1001 smaken in shared dining, maar ook fine dining-vorm. Wel on-Amsterdams is het aanbetalen bij reserveren. Maar heet je Ron Blaauw, dan kan dat.

> Nacarat, Rokin 49, Amsterdam

3. Fondue Oost

Ze smelten de kazen! Perfecter kon de timing van de opening van Fondue Oost niet zijn. Voor bij wie de klap van de intredende herfst wel verzacht mag worden: Fondue Oost is het nieuwste kaasfonduerestaurant van Amsterdam en nú open. Fondue truffel, fondue el nacho fondue fromage blue... ach, wij waren eigenlijk al laaiend enthousiast bij enkel het woord kaas. Enne, psst. Het toetje? Chocoladefondue.

> Fondue Oost, Javastraat 49, Amsterdam

4. Shangai Bistro

De Pijp is een nieuwe Chinese streetfoodbar rijker. Shanghai Bistro is van dezelfde eigenaren als onder meer Taqueria Lima in de Foodhallen en serveert buns, dumplings, sprinrolls en meer. Chef-kok Francis Tavarez maakt er alles zelf, tot aan de sauzen toe. En koken, dat kan-ie wel: Tavarez stond voorheen in de keuken van tweesterrenrestaurant Bord'eau – waar de chef-kok en zijn souschef hun vertrek overigens ook recent aankondigden voor een nieuwe stap.

> Shanghai Bistro, Van Woustraat 110, Amsterdam

5. Mr. & Mrs. Watson

Herbivoren, haast u richting Amsterdam-Oost, want deze gloednieuwe vegan hotspots is vanaf vandaag volop geopend. Mr. & Mrs. Watson zijn op een missie om veganistisch eten toegankelijk te maken voor iedereen en serveren onder meer een plantaardige kaasplank, burgers op rijstbrood, pizza en ander lekkers zonder dierlijke producten. Van dinsdag tot en met vrijdag ben je er welkom voor lunch en diner, op zondag kun je aanschuiven voor een groene brunch.

> Mr. & Mrs. Watson, Linnaeuskade 3HS, Amsterdam

6. Little Sal

Jaa! Amsterdam is weer een Latino lunchhotspot rijker, want Salmuera, aan de Rozengracht, heeft er een broertje bij en<i>the name isi>en een gepocheerd ei of eindigt met een bietentartaar, oesters of bavette met bijpassende wijn. Op de hoek van de Albert Cuyp hebben ze alles wat je hart begeert. De passie van de chefs ligt bij lokale (seizoens-)groenten, maar ze laten zich zeker niet afschrikken door een mooi stuk vlees of vis.

> Hoed & Krelis, Ferdinand Bolstraat 58-60, Amsterdam

9. De Tulp

Ze hebben het slim gedaan, dat terras daar aan het Marie Heinekenplein. Met het zonnetje erop waan je je plots in een tropische tuin, maar met een Hollandse bui ook – het regent ten slotte ook soms pijpenstelen in de jungle. De kaart heeft een Aziatische twist en is opgebouwd uit planken: zowel de lunch als het diner is er om te delen, zélfs het dessert. Hou jij je bord liever voor jezelf? Een broodje of salade tijdens lunchtijd mag je je wel toe-eigenen. Evenals een snack op de latere avond.

> De Tulp, Marie Heinekenplein 33, Amsterdam

10. Zuid

Na C en BAUT heeft Masterchef Michiel van der Eerde nu zijn derde restaurant geopend: ZUID. In, je raad het al, Amsterdam Zuid. ZUID is duidelijk een tent met voor elk wat wils. Op de kaart vind je klassieke maar ook moderne gerechten, van een kippetje tot een ceviche. Wil je romantisch dineren of alleen maar een drankje drinken aan de bar? Bij ZUID kan het allemaal. De sfeer heeft iets weg van een gezellige huiskamer. De gerechten worden bereid door de chef<i>himself