Heb je genoeg geslapen, maar werd je tóch wakker alsof je pas in het holst van de nacht je bed in bent gekropen? Uit het grootste slaaponderzoek ooit blijkt dat je best de aanbevolen hoeveelheid uren kunt slapen, maar dat dat niet direct wil zeggen dat je ook daadwerkelijk uitgerust de dag start als de wekker je wekt. Daarbij blijken vrouwen vaker slachtoffer van een slechte nachtrust te zijn dan mannen. De Hartstichting heeft de slaapgegevens van 140.000 Nederlanders uit 34 bestaande bevolkingsonderzoeken over de afgelopen 25 jaar uitgeplozen.

Dat de aanbeveling van 7-9 uur slaap per nacht is doorgedrongen, blijkt uit het feit dat volgens het onderzoek 90% van de Nederlanders de aanbevolen dosis slaap per nacht pakt. Blijkbaar kennen we het belang van een goede nachtrust wel. De rust heb je 's nachts nodig om overdag goed te kunnen functioneren en om gezondheidsschade te voorkomen. Wie chronisch slecht slaapt, vergroot het risico op neuropsychiatrische aandoeningen. Denk hierbij aan aandoeningen als angststoornissen, depressie en dementie. Maar ook het risico op lichamelijke aandoeningen, zoals obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 wordt vergroot door te weinig nachtrust.

Vrouwen hebben meer slaapproblemen

Goed, to the point: waarom is het dan zo dat we soms toch vermoeid wakker worden als we 7-9 uur slaap hebben gepakt, terwijl de mannen nergens last van lijken te hebben? Komt-ie: vrouwen slapen over het algemeen iets langer dan mannen, maar slapen tegelijkertijd een stuk slechter.

Hoe zit dat nou?

Vrouwen vallen gemiddeld moeilijker in slaap dan mannen (een kwart van de vrouwen tegenover 20 procent van de mannen) en hebben moeite met doorslapen. Ook blijkt dat vrouwen een stuk meer medicatie gebruiken om de nachtrust zo goed mogelijk te laten verlopen en liet het onderzoek zien dat 21 procent van de Nederlanders te vroeg wakker wordt, waarvan het grootste deel wederom bestaat uit vrouwen.

Een oplossing?

Een directe oorzaak of oplossing wordt niet gegeven, maar de slaapexperts hopen dat de inzichten van het onderzoek ertoe leiden dat de zorg voor mensen met slaapproblemen wordt verbeterd. Slaaptherapeut Ingrid Verbeek zegt tegen NOS dat als je in bed piekert, het belangrijk is om overdag de tijd te nemen om na te gaan wat je 's nachts wakker houdt. Probeer dan alvast een oplossing te bedenken voor het probleem en gebruik het bed niet om te lezen, tv te kijken of te scrollen door social media. Gebruik het bed alleen waar het voor bedoeld is: om te slapen of voor seks, adviseert ze.

Wat kun je op het moment zelf doen?

Onlangs schreven we over een staaltje omgekeerde psychologie om sneller in slaap te kunnen vallen. Hier werd geconcludeerd dat je juist omgekeerd moet denken als je in slaap wilt vallen. De truc zou zijn dat je juist stil moet liggen en moet proberen om je ogen open te houden. Want dat is ontzettend saai en daarmee enorm slaapverwekkend. Begin dus gerust aan een boek met de gedachte dat je het he-le-maal uit moet lezen voordat je mag slapen; wedden dat je na één hoofdstuk ligt te slapen?

Bron: Women's Health