De 15 allerbeste plekken om te eten in Rotterdam

Hagelnieuw en iets minder nieuw.

Meest gelezen

Weinig steden waar zoveel gebeurt - op elk gebied, maar zéker in de categorie horeca - dan in Roffa. 010. De Maasstad. Rotterdam. Maar waar moet je nu écht heen? Op een rijtje een handjevol nieuwe zaken om absoluut uit te proberen, en een aantal restaurant die al een hele poos eigenlijk niet te missen zijn.

Restaurant de Jong

Om maar meteen af te trappen met een adres waar het stomweg niet fout kan gaan: Restaurant de Jong. Het kleine restaurant waar de jonge chef Jim de Jong met voornamelijk seizoensgroenten, bloemen en kruiden kookt, is een feest. Op je bord en om je heen: het sober maar smaakvol ingerichte restaurant – een vloer van lichtgrijs cement en zwart-witte tegels, houten stoelen en glazen hanglampjes – huist onder de Hofbogen, 'achter' het Centraal Station, en daar is het leuk. Kiezen bij De Jong is eenvoudig: met of zonder vlees of vis. Daarna gaat de rest vanzelf. > restaurantdejong.nl

Gerelateerd
Advertisement - Continue Reading Below

Aloha

Aloha is één van 's lands meest favoriete hangstekken, period. Vanbuiten was en is het betonnen blok aan de Maas waarin ooit tropisch zwemparadijs Tropicana huisde spuuglelijk, maar binnen kreeg het gedeelte waar Aloha zit een flinke opknapbeurt. Het resultaat werd een bar-restaurant met een ongedwongen en creatieve sfeer, van dat 'onuitlegbare' dat het tot terugkeeradres maakt. De oude wildwaterbaan loopt nog steeds dwars door de zaak en waar die eindigde, is nu de wc. Daaromheen vintage klassiekers van retrobijzettafels, banken en een overdaad aan planten. Borrelen doe je op de bodem van het binnenbad en hangen in strandstoelen mét panoramisch uitzicht over de Maas op het terras boven, waar ooit het buitenbad was. Bonuspunten? Ja. Aloha is zeven dagen per week geopend en het eten is zowel verrassend als lekker. > alohabar.nl

Meest gelezen

Nieuw: Old Scuola

Een Rotterdamse hoek om in de gaten te houden is het Hoogkwartier, en dan vooral alles rond het nieuwe (of eigenlijk: nog in aanbouw zijnde) Industriegebouw. In het gigantische pand net buiten het stadshart verzamelden zich verschillende bedrijven waaronder Rotterdams favoriete interieur en designzaak Groos. En pizzarestaurant Old Scuola, het onderwerp van gesprek. De twee jonge mannen (eigenlijk archeoloog en bouwkundig ingenieur) achter de zaak stonden de afgelopen seizoenen al op verschillende festivals met hun om je vingers bij af te likken pizza's, geserveerd vanuit hun eigenhandig gebouwde mobiele pizzawagen. Dat werd een succes, zoveel moge duidelijk zijn, met het plaatje van Old Scuola HQ als resultaat. De pizza's zijn onverminderd lekker, het lokaal ruim en licht. > oldscuola.nl

Parqiet

Op naar Rotterdam West waar in het park onder de Euromast het immer gezellige Parquit huist. De kleine zaak is licht en fris en toegankelijk en knus en ongedwongen en de menukaart sluit daar eigenlijk wel op aan: sappen van het eveneens Rotterdamse Sajoer, een steengoede tosti, roerei met spek, het lekkerste bananenbrood en dito worteltjestaart, koffie van Man met Bril (ook een begrip in 010), brood van Jordy (idem) met makreel en huisgemaakt quiches. Perfect voor het ontbijt dat de hele dag mag duren, bij voorkeur op een zomerse dag als de stoelen het park in worden gesleept. > parqiet.com

Gerelateerd
Advertisement - Continue Reading Below

Bakers Dough

Eerst was er Baker & More aan de Westblaak, een fraaie zaak voor een lange (werk)dag achter koffie, taart en laptop. Daarna hadden de eigenaren nog een goed idee: wat als we nu eens iets met koekdeeg zouden gaan doen? Een eenvoudige optelsom en BakersDough werd het resultaat, de eerste 'coockie dough bar' van het land. Koekdeeg inderdaad, of wel ongebakken koek, zoals bij moeders thuis vroeger, rechtstreeks met je vinger in de pot. Bij Bakers Dough vind je het, net als verwante producten zoals cake, ijs en kant en klare koek. > bakersdough.nl

Nieuw: Amehoela

Kijk, we hebben een zwak voor zaken met een dergelijke lollige naam. Flauw misschien maar niks menselijks is ons vreemd. Pas echt gelukkig worden we wanneer er achter de lollige naam ook nog een dijk van een tent schuilt, het geval bij Amehoela aan de Mauritsweg in Rotterdam in het pand waar lang de befaamde (beruchte) bar Bootleg zat. Anders dan de naam misschien doet vermoeden, is het thema Latijns-Amerika en noemt Amehoela zichzelf de eerste 'neo-tiki-bar van Rotterdam'. Dat is niet zo gek wanneer je bedenkt dat één van de initiatiefnemers ook achter het Amsterdamse Calle Ocho zit, met stip ons favoriete 365-dagen-per-jaar-zomer adres in de hoofdstad. Samen met drie anderen, vier jeugdvrienden en dat voel je eenmaal binnen meteen, begonnen ze Amehoela. Kek interieur, behoorlijk wat bamboe, her en der tropische verwijzingen, een uitpuilende vakantie-stijl cocktailkaart en een goedgelukte verzameling taco's en quesedillas op het menu. Hallo Amehoela. > amehoela-rotterdam.nl

Advertisement - Continue Reading Below

Nieuw: Just

Een paar deuren verder aan de Mauritsweg opende nog een nieuwe zaak, Just, een afkorting van Justin, de Antilliaanse eigenaar van het restaurant. Horeca-ervaring heeft Justin zeker, al kun je hem prima een autodidact noemen. En een liefhebber. Van goed eten vooral. Het leukste aan Just? Het Just Feed Me concept: voor 35 euro zet Justin gerechten op tafel gemaakt van wat er op dat moment voor handen is. Verrassend en o zo overheerlijk. Alle gerechten, van de kaart of binnen het verrassingsmenu, hebben één ding gemeen: als het maar simpel en goed is. Niet al te veel ingewikkeld gedoe, wel een hoop liefde op je bord. Een parel, dat Just, en het kan niet anders dan dat het restaurant binnenkort weken van te voren volgeboekt zit. Mark our words. > justrotterdam.nl

Gerelateerd

Op het Dak

Een goed bewaard Rotterdams geheim: een dakterras vlakbij het Centraal Station en de Hofbogen waar het – uiteraard – in de zomer het allerbest vertoeven is, maar waar het ook met minder weer een aanrader van het aanschuiven is, met dank aan de eenvoudige, altijd gezonde en verrukkelijke gerechten. Check als het weer inderdaad niet je-van-het is, wel even of ze open zijn. > ophetdak.com

Bertmans

Ontbijt-galore en nog altijd onovertroffen als het aankomt op een (vegan/ vega) ontbijt in Rotterdam. Op het menu onder andere fruitcrumble en eieren met quinoa, giraffe coffee, gebak, eigengemaakte mueslirepen, smoothies en sapjes en warme happen zoals soep van zoete aardappel. Knappe zaak, dat zeker ook, met veel groen, vanzelfsprekend. Er is ook een uitgebreide wijnkaart, om één en ander – terecht ook – weer wat in evenwicht te brengen. > bertmans.nl

Little V

Nee, je bent niet op Bali en nee, ook niet in Vietnam, al doet de groene, weelderige binnentuin van Aziatisch restaurant Little V in het centrum van Rotterdam eenmaal binnen nogal denken aan een tropische vakantie, weer of geen weer. Dat is dan ook meteen het eerste goede nieuws: bij Little V zit je fantastisch. Alles is mooi in de grote zaak, waar op een slimme manier intieme zitjes werden gecreëerd. Deel twee van het gejubel: de streetfood snacks zijn heerlijk. De Be Nuong, dungesneden kalfskotelleten met zwarte peper, Buhn Rieu, krabbouillon met garnaaltjes en rijstvermicelli, en Tom Noung, gegrilde gamba's, zijn aanraders. > littlev.nl

Meest gelezen

Bokaal

Bourgondisch sfeertje, robuust interieur, lange donkere bar, hoge tafels met leren barkrukken, zitjes voor de hoge etalageramen, houten plankjes met hapjes op tafel, bier bier bier en een groot terras. Dat is in het kort Bokaal, om de hoek van de met veel heisa geopende Markthal (en terecht hoor, het is een aanwinst). We stipten het al aan: Bokaal is een bierlokaal maar er is evengoed genoeg goede (rode) wijn, er zijn planken boordevol kaas en charcuterie en voor de grotere trek is er stoofvlees, friet en groente, alles in een bakkie. De kroeg, want dat is het, huist op een knus plein, verstopt en toch centraal. > bokaalrotterdam.nl

Gerelateerd

Nieuw: Kaapse Maria

Ook bij het nieuwe Kaapse Maria draait het om bier en happen, al lijkt de lichte zaak verder in niks op Bokaal. Het is het geesteskind van – niet geheel verrassend wellicht – de Rotterdamse stadsbierbrouwerij De Kaapse Brouwers die zich tot voor kort alleen ophielden op De Kaap, in de Fenix Food Factory (aanrader). Met Kaapse Maria komen de heren-dames warempel de brug over om zo ook hartje Rotterdam met hun bieren kennis te laten maken. Met hun bieren maar zeker ook met hun kennis over bier en eten en dan vooral de combinatie tussen die twee. Goed eten en goede producten en wie wil een bevlogen verhaal over beiden. En dan proeven maar. Die naam? Die komt van de locatie: Kaapse Maria is gevestigd in de voormalige tapasbar Maria, bekend bij veel Rotterdammers. > kaapsemaria.nl

Advertisement - Continue Reading Below

Dertien

Een houtoven kom je eigenlijk alleen in de betere pizzeria tegen. Nu is restaurant Dertien zeker geen pizzeria en toch prijkt er een grote, gemetselde houtoven in het hart van de open keuken. Dat is geen toeval; Dertien is een voortzetting van Pepijn Schmeinks restaurant De Eendracht waar de houtoven lange tijd het enige kooktoestel was. En De Eendracht was evenmin een pizzeria. Pepijn wilde anders en sloot een pact met de eveneens op vrijdag de dertiende geboren Remco (aha). Met als resultaat hun eigentijdse toptent waar het rauwe en niet het hippe de overhand heeft. En waar bijzonder goed gekookt wordt. De houtoven staat centraal, in de kelder wordt geëxperimenteerd. Van fermenteren tot het maken van 'trash spices' waarbij zaken als schillen en klokhuizen omgezet worden in specerijen. Laat het vriendelijke personeel beslissen wat er op tafel komt, of kijk op het enorme schoolbord achter de bar, de enige plek waar het menu te vinden is. Wel wat onhandig, maar het geloop in de zaak is best vermakelijk. > dertienrotterdam.nl

Nieuw: Lilith Coffee

Ontbijt en koffie, de hele dag door, dat is de basis van de eerste Lilith locatie, al snel de meest geliefde plek voor Rotterdamse hipstermeisjes. Want pannenkoeken en avocado op het menu – succes verzekerd. Vergis je echter niet: met alleen looks en slimme tijdsgebonden keuzes red je het heus niet en de kwaliteit van Lilith is oprecht goed. Eggs benedict op een zachte bol, pannenkoeken met stroop en fruit, stapels met zalm en natuurlijk quinoa en acai voor de supergezonde fix. Niet gek dus ook dat zaak 1 veel te klein werd, er een nummer 2 bij kwam en die beide kleine adressen toch ingewisseld werden voor één grote zaak, niet ver van Lilith nummer 1. Nummer drie werd groter, nog mooier, er is koffie van eigen makelij, er wordt ook alcohol geschonken en een avondmaal geserveerd en Lilith Coffee is – duh – vanaf dag 1 een succes. > lilithcoffee.com

Nieuw: Alfredo's Taqueria

U merkt, we zitten nogal in de Zuid- en Latijns-Amerikaanse regionen. Omdat Rotterdam dat ook zit. En omdat het zowel lekker, gezond als voordelig tafelen is van taco's en meer van zulks. Dus mag ook het nieuwe Alfredo's Taqueria als hekkensluiter niet onbenoemd blijven. Smakelijk is het er absoluut maar het pand dat volledig in roze en blauw werd ingericht, is op zijn zachtst gezegd een lust voor het oog. Nadeel? Alfredo's is nogal populair en als het te druk wordt, dan komt er een alternatief (beperkt) menu op tafel. > facebook.com/alfredostacos

Gerelateerd