Herinnert u zich ons betoog over het verrassend leuke Zaandam nog? Welnu, zo zijn er meer van die vergeten, onopvallende plaatsen op een steenworp van de geijkte stedentrip-bestemming. Hasselt bijvoorbeeld.

Mocht je plannen hebben om naar Maastricht te gaan, rijdt dan eens iets verder door, de Belgische grens over, en parkeer je auto in de straten van het kleine, bourgondische Hasselt. Niet in de laatste plaats vanwege het Modemuseum en het moderne Huis voor actuele Kunst Z33, twee inspirerende adressen die je eigenlijk een keer bezocht moet hebben. En verder vanwege dit zestal redenen:

Slapen bij Hotel Het Menneke

Kijk, alleen al vanwege die naam willen we en masse en linea recta naar Het Menneke. Het in 2014 geopende hotel werd vernoemd naar de grootvader van de eigenaar, een in Hasselt wereldberoemde stoffenhandelaar van weleer. En, en dat is mooi, 'Het Menneke' verwijst meteen naar de andere 'mennekes' die het verleden van Hasselt rijk is, zoals het Borrelmanneke, het Demermanneke en Speculaasmanneke. Het hotel zelf huist in een prachtig gerenoveerd herenhuis uit 1900, pal in het centrum van Hasselt, drie keer struikelen van de Grote Markt en de beeldschone Sint-Quintinuskathedraal. Er zijn maar vijf kamers en slapen kan vanaf 90 euro per kamer per nacht. > Maastrichterstraat 48, hetmenneke.be

Slapen bij YUP

Liever iets groters? Kan ook. Het YUP Hotel is het antwoord, een eigentijds hotel centraal in de stad. Voor yuppen, je weet wel, de welbekende Young Urban Professionals. Jonge zakenlui en iedereen die zich ook best in die categorie wil scharen. In ieder geval iedereen die geen standaard, klassiek hotel voor ogen heeft. Er zijn 59 kamers, cabins, die klein zijn en enorm efficiënt ingericht – alles wat je nodig hebt op een paar vierkante meters. Daarin een groot, goed bed, diepe, donkere kleuren, een ferme douche en nog geen 60 euro per kamer voor twee per nacht. > Thonissenlaan 52, yuphotel.com

Lunchen bij De Saladerij

Het laat zich raden wat er bij de Sladerij op het menu staat. De goedlachse eigenaresse Géraldine komt uit Gent, werkte voorheen bij het Europees Parlement in Brussel en verhuisde vervolgens voor en met de liefde naar zijn geboorteplaats, Hasselt. Daar, in haar nieuwe thuisstad, volgde ze haar plantaardige droom en toen ze het perfecte pand met stadstuin vond, ging het roer permanent om: hier zou haar gedroomde saladebar komen. De zaak is precies goed: licht, fris en toch huiselijk, het salademenu wisselt dagelijks en de groenten en het fruit worden iedere ochtend vers geleverd door de groenteboer om de hoek. Alle dressings maakt Géraldine in huis, net als het zoete aanbod aan taart en koek, alles plantaardig. > Havermarkt 39, desladerij.be

Meer vegan? Check deze 17 plantaardige adressen in Amsterdam [link]

Dineren bij Ogst

Écht 'uit-eten-uit-eten' in Hasselt doe je bij restaurant Ogst. Het klasse-restaurant is gevestigd in een donker pand uit 1872. Via een zwaar gordijn stap je binnen in een klein maar ruim opgezet lokaal: wit gesauste bakstenen muur, ufo-stijl lampen aan het hoge plafond, relaxte jazz uit de speakers, open keuken, de tafels comfortabel ver uit elkaar. Er zijn niet meer dan 26 couverts en tafels worden niet dubbel gedraaid – halleluja, in een tijd waar we ons met regelmaat in moeten schrijven voor de vroege of late shift. De twee breinen achter Ogst, Sébastien Wijgaerts en Diederik Herbots, leerden elkaar kennen terwijl ze in de sterrenrestaurants van anderen werkten, de een als sommelier, de ander als souschef. Klassieke restaurants waar ze zich de etiquette die daarbij hoorde eigen maakten maar waar het er vaak wat te stijf aan toeging naar de smaak van de heren. En dus kwam Ogst. Het seizoensgebonden menu bestaat uit vier of vijf gangen, drie voor de lunch. Het restaurant werkt samen met biologische boerenbedrijven uit de streek. Met hen maakten ze afspraken over het kweken van groenten voor de Ogst-keuken. Alle vis komt van De Noordzee in Brussel en de garnalen worden eigenhandig gepeld – alles voor het beste resultaat. Wat ook geldt voor de wijnkaart: niet groot, wel het beste, wekelijks geproefd en gekeurd samen met lokale wijnhandelaren die Ogst maar al te goed weten te vinden. Uitstekend en lang tafelen voor de eerlijke prijs die daarbij hoort. Zonder humorloze, strak in het pak gestoken mannen aan je tafel en stijve muziek uit de speakers die je het idee geven alleen te mogen fluisteren. > Ridder Portmansstraat 4, ogst.be

Borrelen bij Bardot

Lekker ongecompliceerd tafelen met een Spaanse schwung kan sinds kort bij Bardot, van de lunch tot het diner. Die eerste bestaat uit een selectie dagverse soepen en tapasplankjes voor de kleine honger, tussendoor kun je je tegoed doen aan Spaanse kazen en charcuterie en later op de avond, zo vanaf de door Bardot zeer geliefde 'apero' komt het Spaanse bal pas echt goed los. Cava's, een keur aan gin-tonics, Spaanse wijnen en meer van eerder genoemde tapasplanken die in 3 verschillende varianten te bestellen zijn. De zaak zelf is een knappe mis van houttinten, zachte kleuren, opvallende tegels en hier en daar een (Brigitte) Bardot aan de muur. Vakantie, eigenlijk. > Hemelrijk 5, bardothasselt.com

Cocktails drinken bij Bruut

Op zondag en maandag sta je bij Bruut voor een gesloten deur maar de rest van de week is de voormalige boekwinkel in Hasselt je man voor gezelligheid, de betere cocktails en goede barhappen. De zaak wordt gerund door vier vrienden zonder enige horeca-ervaring. Samen bedachten ze het concept, richtten ze de zaak in en zijn ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen. Er zijn gezonde opties zoals 'slaatjes' en noedels maar je kunt je ook storten op klassieke steak burgers, pulled pork burgers en nacho's uit de oven. In de categorie kleine schnabbels z er charcuterie, gehaktballen en brood. De cocktails zijn in drie categorieën verdeeld: classics, specials en sharing cocktails die je met 2, 4, 6 of meer personen kunt drinken. Dorpsstraat 26, facebook.com/bruutbar

Koffieklets dagelijks in je tijdlijn? Like Harper's Bazaar op Facebook >