Behoefte aan een mini-break? Parijs is altijd een goed idee, dat weet iedereen, maar bijna net zo goed en bovendien half op weg is Antwerpen. Stukken dichterbij en saai is het er nooit. Bazaars favoriete adressen du moment bij de Zuiderburen:

Lazy Jack (Eilandje, zomerbar)

In 't Zuid, de meest zuidelijke wijk van de stad, waan je je bijna echt in Parijs, maar aan de andere kant van de binnenstad is de buurt Het Eilandjes, het ruige gebied rond de oude haven. Hier vind je onder andere het MAS (Museum aan de Stroom), niet te missen, en wordt er hard gewerkt om de Kaai nog aantrekkelijker te maken. De mensen achter pop-up concept Lazy Jack maken handig gebruik van deze werkzaamheden aan het water: ze betrokken een van de enorme tijdelijke loodsen en openden er een zomerbar. Een plaatje, pal tegenover La Pipe d'Anvers, een klassieker. De inrichting van Lazy Jack is om door een ringetje te halen: in het midden staat een gezellige en enorme bar waar de vrijdagmiddagborrel tot in de eeuwigheid mag duren, er zijn volop (hang)zitjes en tafel-tafels, en het terras is, zoals te verwachten viel, een hoogtepunt. Met barbecue en take-a-way barretje. > Kattendijkdok-Oostkaai 22

Monique Stam (Eilandje, winkel)

Schuin tegenover de nieuwe Black and Yellow coffee bar, ook op Het Eilandje, huist tegenwoordig de winkel van Monique Stam. Geen nieuwe zaak, wel een nieuwe locatie. Eén groot rammend vol feest voor in je huis en aan je lijf. Stam schuwt geen kleur, noch luxe, al kun je er ook slechts een paar tientjes lichter naar buiten lopen. Vooral alle interieurspullen voorin de zaak vonden we een feest, maar aan je lijf ook een overheerlijke polonaise als het aan Stam ligt. > Nassaustraat 38

Danieli Zuid ('t Zuid, restaurant)

Italiaans restaurant Danieli is een begrip in Antwerpen. Een klassieker voor wie iets te vieren heeft. Bij het oude Danieli schoven we uiteraard al eens aan. Vonden we leuk. Een beetje vergane glorie, maar leuk. Maar de nieuwe vestiging van de Italiaan op Het Zuid… Die doet alles precies goed. Gelukkig niet ineens hip gedoe, maar wat Danieli het beste doet, en dan 2.0. Lees: rode stoelen en gouden lampen versus vlotte, grappige en correcte bediening. En de precies goede klassieke Italiaanse gerechten waar de zaak zo bekend mee is geworden. Vanaf het terras kijk je uit op het Museum van de Schone Kunsten. Nu nog in de steigers maar binnenkort weer in zijn volle glorie te aanschouwen. > Leopold de Waelplaats 10

B&B De Witte Nijl ('t Zuid, bed and breakfast)

B&B de Witte Nijl verdient een extra pluim. Laten we zeggen dat het de locatie is, midden in de wijk 't Zuid. Of het tot in de puntjes verzorgde ontbijt, met een serenade vanuit de volière op de achtergrond. Of de gastvrijheid van de heren des huizes en de meer dan smaakvolle inrichting vol verwijzingen naar Afrika, geboortegrond van de (schoon)vader van de heren. Laten we vooral ook het bad op pootjes niet onbenoemd laten, en de enorme verzameling opgezette vlinders, ooit onderdeel van de allergrootste collectie van Europa. En dan nog de indrukwekkende verzameling kevers en andere snuisterijen, door de jaren heen gevonden en voorzien van een persoonlijk verhaal. Of... Ach, boek nou maar gewoon. > Tolstraat 35

Black Smoke (Berchem, restaurant)

De wijk Berchem wordt tijdens een bezoek aan Antwerpen vaak overgeslagen, of men moet zichzelf een avond bij The Jane, het je-van-het-restaurant van Sergio Herman, gunnen. Maar verder? Nee. Zonde, want in de wijk zit ook Stadsbrouwerij de Koninck. Daar kun je rondleidingen volgen en bier proeven, prima na een rondje door het Koning Albert Park. Beter nog wordt het dankzij de ondernemers die zich in en rond de oude brouwerij geschaard hebben: een kaaswinkel, een bakkerij, een chocolatier, een uitgeverij, een slagerij. En restaurant Black Smoke. Dit restaurant is van Kasper Stuart en dat is de man achter Smokey Jo's Garage, dé zomerbar van 2016. Voor Black Smoke bundelde hij zijn krachten met wereldkampioen barbecue (het bestaat) Jord Althuizen. Ze verbouwden de toren van de brouwerij tot barbecuerestaurant en roof top-bar, geïnspireerd door een gezamenlijke road trip door de VS. In de rookoven garen het vlees (én de) vis tot wel achttien uur lang, elk gerecht op een andere houtsoort. Vandaar de muur vol houtblokken, want wie stoken wil, heeft materiaal nodig. Ook de rest van het restaurant is vrij van poespas. Lekker ruig. Op de kaart staan onder andere beef taco's met limoen-koriandersalsa, queso fresco en ingelegde ui, en een vegetarische 'smoked goat', een op kersenhout gerookte geitenkaas op een zuurdesem-bruschetta met sinaasappel-peterseliemicrosalade. Uiteraard zijn er spareribs en het paradepaardje, de '18-hours low & slow brisket of beef': een perfect doorrookt stukje rundvlees. Bijna alle ingrediënten komen van naast de deur: het vlees van de Butcher's Store en de kaas van kaasaffineurs Van Tricht. En bier natuurlijk. > Boomgaardstraat 1

Fish a'gogo (Centrum, snelle hap)

Wie niet oppast, loopt de kleine mintgroene viskeet zo voorbij. Niet doen. Het is een van de beste adressen – misschien zelfs wel het beste adres – voor vis uit het vuisjes. Van garnalenkroket en sardientjes tot kabeljauw, maar net wat de Schelde gebracht heeft. Binnen zitten kan niet, dus met regen is het wringen onder de kleine luifel, maar in de zomer is het vakantie op een kleine kiezelworp van de Groenplaats. > Handschoenmarkt 1a

Graanmarkt 13 (Centrum, conceptstore)

Een ultieme Vlaamse favoriet, al jaren. Vinden doe je hem op nummer 13 van de Graanmarkt en je gaat er heen om de kunst af te kijken (zowel qua interieur, als letterlijk, in de galerie), om te shoppen en om sophisticated te lunchen (dineren kan ook). En sinds begin van dit jaar ook om te slapen. Al mag je voor dat laatste wel erg diep in de buidel tasten: het kost je een luttele 1300 euro per nacht. En dus hangen we liever rond in de shop en de galerie, keer op keer. > Graanmarkt 13

Fiskebar ('t Zuid, restaurant)

Voor wie Antwerpen een beetje kent, zal dit adres geen verrassing zijn, en ook al zijn de meningen over het visrestaurant verdeeld (te duur voor wat het waard is, is een veelgehoorde kreet), maar wij blijven enthousiast. Oké, echt voordelig is het niet en ja, klein en soms wat rumoerig is het er ook, maar dat vinden we eigenlijk wel zo gezellig. Daarbij staat Fiskebar aan de mooie Marnixplaats en wanneer je na een avond dronken naar buiten rolt (richting De Witte Nijl of naar de overkant waar de prima slaapkamers van The Soul zijn), dan is alles goed. Centraal in de zaak staat uiteraard de duurzaam gevangen vis, maar de zorgvuldig uitgezochte wijnen doen daar allerminst voor onder. In het juiste seizoen is er kreeft, er is zeewolf met truffelrisotto en er zijn, we zijn immers in Antwerpen, garnalenkroketjes. Tijdig reserveren is een must, zeker in het weekend. Geen tafeltje of liever een borrelhap? Schuif dan aan een van de hoge tafels aan van het naastgelegen en het bij Fiskebar horende Østerbar. De oesters en de calamares zijn aanraders. Wegspoelen met (goed geprijsde) bubbels of een viognier en de avond is begonnen. > Marnixplaats 11

Bavet (Centrum, snelle hap)

Ze zitten in Gent (op twee locaties zelfs), in Leuven en sinds kort ook in Antwerpen: Bavet, de Belgische 'spaghetti for friends' bar die het je o-zo gemakkelijk maakt om een avondje niet zelf te koken. Het idee is namelijk, zoals dat voor alle goede ideeën geldt, simpel: bij Bavet Antwerpen eet je spaghetti. Bestellen doe je aan de hand van het formaat van je honger: de porties komen in drie maten, Mouse, Dog of Horse. Helder. Vervolgens kies je het soort spaghetti, hoe die klaargemaakt mag worden (al dente bijvoorbeeld, iets steviger, of juist doorgekookt) en daarna welke topping het zaakje af mag maken (al dan niet met nog wat extra saus en/of kaas). Idiot proof stappenplan. En lekker! De inrichting van de zaak is al even ongecompliceerd en no nonsens: hoge bar, knappe stoeltjes, grote schildering op de muur, gezellig. > Nationalestraat 102

Pilar ('t Zuid, hotel en restaurant)

Antwerps nieuwste City Hotel is bijna een feit, maar de gelijknamige foodbar is al open: Pilar is de naam en Pilar lijkt een hele, hele puike one stop shop te gaan worden in Het Zuid. Veel groen, geen poeha, geen gedoe, dat is wat eigenaar Christophe van Pilar voor ogen heeft. > Leopold de Waelplaats 34

The Recollection ('t Zuid, conceptstore)

De serene bovenverdieping van deze conceptstore wordt om de paar maanden ingericht met een nieuwe tentoonstelling, meestal van lokale kunstenaars, terwijl het een verdieping lager vol staat met hebberig makend moois zoals mode van o.a. Maison Margiela en werk van een wisselende collectie jonge ontwerpers. Verder zijn er een bloemenstal, een boekwinkel, allerhande (betaalbare) snuisterijen en een hoek ingericht met Aesop-producten. The Recollection werkt samen met Studio Attenzione, of wel Studio Aandacht, een Nederlands designbureau dat op zoek is naar unieke vondsten. Het adres van The Recollection is in de Kloosterstraat: op zondag met stip de leukste straat van de stad wanneer alle – en dat zijn er nogal wat – antiek- en vintagezaken hun waar buiten zetten. > Kloosterstraat 54

Boulevard Leopold (net niet centrum, bed and breakfast)

Een van Antwerps mooiste slaapstekken moet bed & breakfast Boulevard Leopold zijn. Het oude herenhuis aan de Belgiëlei, vlakbij het Sint-Vincentius Ziekenhuis (niet erg centraal dus huur zeker ook een fiets) heeft drie statige kamers en twee fantastische appartementen. Alle vijf zijn ze ruim, vol met allerhande snuisterijen en stralen negentiende-eeuwse bourgeoisie uit – alsof je een Instagramfilter binnenstapt. Klinkt waanzinnig duur en dat is het mooiste van alles: dat is Boulevard Leopold dus helemaal niet. Wel is de B&B enorm populair dus schrik niet wanneer je mispakt. Ga je gewoon nog een keer. > Belgiëlei 135

Op de hoogte blijven van de beste plekken in het land? Like Harper's Bazaar op Facebook >