De 20 allerbeste restaurants en lunchplekken van Breda

Want in Brabant brandt nog licht.

Meest gelezen

Bij een Brabants weekend weg denk je vast aan de stad van Zoete Lieve Gerritje. En ja, Den Bosch ís ook een heerlijke uitvalsbasis voor een lang bourgondisch weekend, maar toch… Als er een andere Brabantse stad is die niet stil heeft gestaan is het Breda wel. De parel van het Zuiden, voor wie het horen wil. Waar de ene na de andere zaak zijn deuren opent bovendien. Hoogste tijd dus voor een overzicht met al het nieuws - en een paar gouwe ouwen - waar Bazaar graag gaat buurten. Per stadshoek, voor het gemak.

Advertisement - Continue Reading Below

VAN COOTHPLEIN

Brasserie Bardot + Petit Bardot

Hoe anders te beginnen dan met het beste van de stad? Dat is, in mijn optiek, al een paar jaar Brasserie Bardot. Goede mix tussen eigentijdse no-nonsense (hip dus) en een klassieke Franse bistro. Het personeel wisselt zelden (goed teken), de kip is aan het eind van de avond altijd op (goed teken) en zelfs de huiswijnen zijn om over naar huis te schrijven (het beste teken). De brasserie aan de ene kant, de wijnbar (Petit Bardot) aan de andere en een ruim terras voor beide deuren. Allemaal aanraders. > Van Coothplein 10

Meest gelezen

BarLucca

Een paar deuren verder aan dezelfde kant van de straat vind je BarLucca, te herkennen aan de lichtgevende bollen die de naam van de zaak lezen, kan niet missen. Net als Bardot is BarLucca niet nieuw maar in dit geval wel voorzien van nieuwe eigenaren en eveneens woest aantrekkelijk op de welbekende hippe industriële manier. Eerlijk is eerlijk, het oude Italiaanse menu was prima maar niet om je vingers bij af te likken. Het nieuwe gaan we snel proeven. Hoe dan ook een aanrader voor wie met een grote groep tafelen wil. > Van Coothplein 24

Van 't Spit

De Amsterdamse kippen van stok gaan 'down under': de luitjes van Van 't Spit openden na twee Amsterdamse locaties in Rotterdam, Eindhoven en nu ook in Breda – vestiging nummer 5. Hier geldt: never change a winning team. De kip is in een halve of hele variant te bestellen, de mayo en de appelmoes zijn huisgemaakt en de inrichting is van dat farm-coole. > Van Coothplein 33

Gerelateerd
Advertisement - Continue Reading Below

Taqueria Tacobar

Pal naast Van 't Spit, op de hoek, en ook van oorsprong een Amsterdams idee: Taqueria Tacobar. Taco's dus, in het pand waar niet heel lang (een jaartje) een taartenzaak heeft gezeten. Kleurrijk, op de muren en op je bord. > Nieuwe Ginnekenstraat 2

Charelli

Aan de andere kant van Van 't Spit een Bredase klassieker die al deed wat het doet allang voordat het hip werd. Ongecompliceerde brasserie waar het eigenlijk gewoon zelden mis gaat. Zeker ook met dank aan de alleraardigste binnentuin. > Van Coothplein 35

HAVEN

Seafood Bar De Trapkes

Open sinds de tweede week van mei, Breda's tweede (of eerste aangezien de eerste, Vis onder de Toren, inmiddels gesloten is) heuse seafood bar. 2017-stijl logo, een plaatje van een hoekpand aan het water en de flanken op de binnenstad gericht maken van De Trapkes al voor je binnen bent een hotspot. Binnen gaat het ook goed: zwart-wit vloer, lekkere zitjes, veel licht door de grote ramen en een visafslag waar je je dish kunt kiezen. En een lekker sfeertje, Brabantse gezelligheid in de bediening en goede prijzen. Eigenlijk zegt de naam alles: Seafood Bar (very international) De Trapkes (lekker Brabants). > Tolbrugstraat 19

El Patio

Sinds half juli open (kakelvers dus) en nu al niet meer weg te denken (vinden wij) aan het begin van volksstraat de Haagdijk, aan de overkant van de straat vanaf het water gezien. El Patio is de naam, Pintxos y Vinos is de ondertitel, Haven 7 is het adres, stokjes tellen is het concept – net als in Spanje inderdaad. Pintxos (kleine hapjes op een broodje) van de bar plukken, stokjes bewaren en nadien alles keurig afrekenen bij de bar. Een vertrouwd systeem dat in Breda gewoon net zo goed moet gaan werken als in Spanje. O, en die patio, die doet 't 'm natuurlijk ook. > Haven 7

Very Italian Pizza

Of wel: VIP, een pizzaconcept dat zijn ding ook al in Rotterdam en Leiden deed. Niet heel chic, wel razendsnel een prima pizza aan het water (lees: op het terras) én ontzettend vriendelijke service. > Haven 15

Gerelateerd
Advertisement - Continue Reading Below

STATIONSBUURT

Beers & Barrels

Het centraal station van Breda is een van de nieuwe pronkstukken van de stad – en terecht. Alles piekfijn in orde en de komende jaren wordt er nog verder aan de omgeving gesleuteld. Goede plek om alvast te gaan zitten, moeten de mannen achter het Rotterdamse concept Beers & Barrels gedacht hebben. Al moet je dan wel een dijk van een concept hebben, wil je de niet-zo-in-voor-nieuws-Brabanders uit de binnenstad trekken. Gelukt: het loopt storm bij de zaak. Dat komt door de degelijke burgers en soortgelijke happen van de Green Egg die in het gigantisch café-restaurant geserveerd worden, een restaurant dat huist in het pand van Interbrew, de brouwerij, in Breda en omstreken welbekend. Het bier is terug van weggeweest en in het Brouwhuis (het centrale deel van de oude brouwerij) werd Beers & Barrels geopend (de oude ketels zijn nog steeds te zien). Je biertje tappen kan aan de speciale taptafels waar je je pils met een muntje 'uit de muur' kunt halen. > Ceresstraat 15

Meest gelezen

ZANDBERG

Colins

Wie vanaf het Van Coothplein richting het Ginneken loopt (vroeger een dorp, tegenwoordig het chicste deel van de stad), komt door de Zandbergbuurt, daar waar de welgestelde (jonge) gezinnen wonen feitelijk. De Ginnekenweg is de ader van de buurt en die mag er zijn. Wat betreft winkelen – zeker – en ook voor de betere borrel. En sinds kort (begin juli) ook voor het tafelen met dank aan Colins (overigens zit Hemels ook in de straat, ook lekker en leuk, dat terzijde). Een kiprestaurant dat het net wat meer fancy aanpakt dan Van 't Spit (dat is overigens geen waardeoordeel). Noem het een kiprestaurant-plus. Fan, dat zijn we. Sterker nog: Collins mag concurreren met Brasserie Bardot en dat wil wat zeggen. > Ginnekenweg 24

Café Noir

Ah… Café Noir. Een beetje Breda-ganger heeft vast en zeker ooit een biertje gedronken in het bruine café tegenover broodjeszaak Supersandwich (waar ze het allerbeste brood Martino smeren, dat eveneens terzijde). Vaste stek tijdens carnaval maar de rest van het jaar niet perse een drukke bedoening. Dat dit anders kan, nee, moest, besloot horecaman Patrick van Asch. Hij kocht de tent, sloot hem een paar maanden, vertimmerde de boel en heropende Café Noir onder dezelfde naam tot een 2.0 variant. Kuddos richting van Asch: de opfrisbeurt deed precies wat het moest doen zonder de nostalgie van het café te verliezen. Perfect voor de lunch en/of een biertje naast je biefstuk voordat de lange Brabantse nacht van start gaat. > Ginnekenweg 3

Gerelateerd
Advertisement - Continue Reading Below

Lunchbar Vermut

Een frisse lunchtent waar aan alle 2017 interieur-ingrediënten is gedacht: mintgroen op de muur, Eames-stoelen, grote ramen, hoekje met rotan hangstoelen, kleedjes op de vloer… Check check check. Lunchen doe je er, al staan er ook pinchos op het menu voor bij de borrel. > Koninginnestraat 1b

Block 62

Heel veel toffe slaapgelegenheden kent de binnenstad Breda helaas (nog) niet, maar lang voordat Hotel Nassau, het nieuwe luxe hotel van de stad, er was, bediende Block 62 hen die naar een logeerplek zochten al. Er zijn maar twee kamers op de eerste verdieping boven het restaurant van Bock 62. En dat restaurant, dat mag op je lijstje: veel lekkerder (Aziatisch) eet je niet in Breda en omstreken, veel vriendelijker kun je niet geholpen worden. > Ginnekenweg 62

BINNENSTAD

Gaudim

Aankomende week gaat-ie eindelijk open, restaurant Gaudim, aan het prachtige Kloosterplein dat tegen het Valkenbergpark aan ligt. Het is de tweede zaak van de eigenaren achter Parc Breda, het grand-café aan de Grote Markt. Ze stelden een Catelaanse chef aan die de – duh – Catelaanse open keuken gaat bestieren. Mocht je Breda-plannen hebben; dit moet een goede gaan worden. > Kloosterplein 5

Toasted and Roasted

De plek waar La Place zat, die van de V&D, stond veel te lang leeg. Zonde. En dus opende Toasted & Roastend er, voor tosti's. Precies wat je nodig hebt tijdens een middag shoppen. Let wel: het zijn de beste tosti's van het land, zeggen ze zelf, en de eigenaren zijn van plan om na Breda de rest van Nederland te gaan veroveren. > Ginnekenstraat 1

Pokéspot

Ja hoor, ook het nuchtere Breda blijft de Hawaïaanse poké-hype niet bespaard: de eerste poké-zaak van de stad opende in de Minderbroederstraat, een zijstraat tussen de Nieuwstraat en de Nieuweweg, hartje Breda. Poké? Jawel, dat is opengewerkte sushi in een kom, een salade die oorspronkelijk uit Hawaï komt. In 5 stappen stel je bij Pokéspot je eigen poké bowl samen. > Minderbroedersstraat 2

Gerelateerd
Advertisement - Continue Reading Below

Yirga

Een 'Urban Food and Coffee Bar', was wat anders dan de Bredanaars gewend waren toen het tentje in 2013 opende. Maar vanaf dag één niets dan positief nieuws uit de smalle St. Annastraat, de oudste straat van Breda. Het kleine, lichte Yirga doet Scandinavisch-hipsterachtig aan en de eigenaren hingen, als een van de eersten, een roze racefiets aan de muur, omdat het kan. De looks zijn één ding, verder is het vooral het enthousiasme van het personeel dat je met veel liefde over de zaak, over de koffie uit Ethiopië (Yirga is een verbastering van de naam van een van de dorpen waar de koffie vandaan komt) en over het wisselende menu vertelt. De verse taarten zoals de lemongrass cheesecake en de carrotcake staan standaard op het menu, aangevuld met wat per seizoen voorhanden is. Het grootste feest komt in een wit bordje met hoge rand: de open sandwiches. Open, wat zo veel wil zeggen als dat er zo veel op een dun broodje ligt, dat je het broodje bijna niet meer ziet, een kruising tussen een salade en een sandwich. Zoals de open sandwich met rib-eye en koffiemayonaise en die met pompoen en paddenstoeltjes, alles met kruiden van de Bredase Kruidenakker. > Sint Annastraat 19

Meest gelezen

Koffiebar Sowieso

Een klein jaartje oud en sowieso niet te missen is Koffiebar Sowieso. Een adres midden in de stad maar als je Breda niet kent, dan kom je er niet zo snel. Een hidden gem, zo gezegd. Aan de achterkant van de Barones, het overdekte winkelcentrum, loopt een relatief stille straat en precies daar vond Sowieso zijn postcode. De inrichting is een creatieve ratjetoe, achterin is een kleine maar zonnige – mits-ie schijnt – tuin en gezellig is het er steevast. Bonuspunten verdient Sowieso vanwege zijn steengoede koffie, versgeperste sappen en het ruime aanbod aan veganistische taarten. Bovendien is er een wekelijks Vegan Dinner waar echt origineel plantaardig gekookt wordt. De rest van de week schuif je aan voor een goed gelukte daghap, met altijd een vega-optie. > Nieuwstraat 46

In Kannen en Kruiken

Vanaf het station via het park, links aanhouden, door de Veemarktstraat en daar op nummer 45 zit IKEN, ofwel: In Kannen en Kruiken. Een plek die zijn naam eer aan doet. Alles in Kannen en Kruiken en sinds jaar en dag favoriet van velen voor een uitgebreide lunch. Ook leuk: vrijwel tegenover In Kannen en Kruiken zit Puick, waar het, joh, heus hartstikke puik is, vooral voor een cadeautje. > Veemarktstraat 45

Tante Betsie

Het gemoedelijke Tante Betsie huisde een aantal jaren lekker rustig en onopvallend aan de Haagse Markt in de volksbuurt de Haagse Beemden. Dagjesmensen en zelfs veel geboren en getogen Bredanaars wisten het niet te vinden, maar Tante Betsie was geliefd onder de buurtbewoners. Tot spijt van velen moest Tante Betsie het pand verlaten, al werd er rap een nieuwe locatie gevonden in De Hof van Hersbeek, te bereiken via de St. Janstraat, slechts honderd meter van de Grote Markt (maar nog steeds verstopt). Dus verhuisde Tante Betsie naar de vroegere pastorie van de St. Antoniuskathedraal, waar lunchroom De Stadskamer al zat. Met die lunchroom sloot Tante Betsie een pact. Het werd officieel de 'Tante Betsie Stadskamer lunchroom' en Tante Betsie mocht haar creatieve jarenzeventiglooks meenemen. Op de traditionele lunchkaart staan zaken als huisgemaakte tomatensoep, een gehaktbal en een pasteitje met kalfsragout, net als vroeger. Hardloper is het Tante Betsie-menu voor vijftien euro, een dagelijks wisselend seizoens-driegangenmenu voor de lunch, geserveerd op een allegaartje aan klassiek Engels servies. Dat servies is overigens te koop, net als al het andere wat je bij Tante Betsie ziet. Dat begint bij het voorste deel van de zaak dat als snuisterijenwinkeltje werd ingericht, en eindigt met de schilderijen achter je stoel. > Sint Janstraat 16

Op de hoogte blijven van de beste plekken? Like Harper's Bazaar op Facebook >