Nee, het leven is niet makkelijk voor 'tweede kinderen', oftewel zij die als tweede in een gezin worden geboren. Wellicht heb je weleens gehoord van het middelstekindsyndroom, dat zegt dat deze 'sandwichkinderen' of 'hamburgers' minder aandacht krijgen van hun ouders dan de oudste en de jongste thuis.

Dat lijkt (nog) niet wetenschappelijk bewezen, maar er vinden wel steeds meer onderzoeken naar gezinsdynamiek plaats. De resultaten zijn verbluffend. Zo zijn de oudste kinderen niet alleen vaker slimmer (ook volgens onderzoek door de Universiteit van Edinburg), maar de als tweede geborenen blijken zich ook vaker te misdragen.

Aandachttrekkers

Joseph Doyle, een econoom, deed onderzoek naar het gegeven en ontdekte dat vooral jongens die als tweede worden geboren vaker in aanraking komen met justitie. Duizenden broers in Amerika en in Denemarken werden onderzocht en wat bleek? De als tweede geborenen hebben 25 tot 40 procent meer kans in de problemen te komen op school of met de politie.

Er zijn meerdere verklaringen te geven voor deze ontdekking. Zo kan het komen doordat eerstgeborenen de onverdeelde aandacht krijgen van ouders; de kinderen die daarop volgen moeten de aandacht delen. Daarnaast veranderen sommige ouders hun opvoedtechnieken na het eerste kind. Ook is het zo dat een groter wordende familie te maken krijgt met een veranderende dynamiek, waarbinnen elk kind zijn plekje moet krijgen of bevechten.

Peuter als rolmodel

Joseph Doyle legt uit dat 'eerstgeborenen hun ouders als rolmodellen hebben, maar de kinderen die daarop volgen zien hun ietwat irrationele oudere broers en zus - vaak peuters van twee - als voorbeelden. De manier waarop de ouders met de verschillende kinderen omgaan is anders en de invloed van andere broers en zussen dragen bij aan het feit dat de als tweede geborenen zich later anders gedragen op school, de arbeidsmarkt en op straat.'

Eveneens bewezen: ouders hebben wel degelijk een favoriet kind >

Meer van dit in je tijdlijn? Like Harper's Bazaar op Facebook! >