21x de beste Italiaanse restaurants van Nederland

Bazaar-approved.

Meest gelezen

Op het moment van schrijven komt de regen met bakken uit de lucht vallen. Zomer in Nederland. Maar nee, we klagen niet. Heus niet. Better days are coming, zo is ons beloofd. En als dat onverhoopt toch niet zo blijkt te zijn, dan brengen we zomerse vakantie-oorden toch naar eigen land? Italië bijvoorbeeld. Zie hier: 21 x de lekkerste/ leukste/ beste/ nieuwste Italiaanse restaurants van het land. In willekeurige Buon Appetito!

Advertisement - Continue Reading Below

1. Restaurant Onesto, Den Bosch

Italiaanse hartstocht versus Brabantse gezelligheid, wat wil een mens nog meer. Een aantrekkelijk restaurant, een uitgebreide uiteraard Italiaanse wijnkaart en verrukkelijk eten wellicht. Alles is dik in orde bij restaurant Onesto in Den Bosch. Onesto betekent honest, eerlijk dus, en dat is waar Onesto naar streeft: het zijn niets dan eenvoudige, pure gerechten die uit de open keuken komen en zo de kleine zaak in gaan. Op de huid gebakken zalmfilet met een korst van rode pesto en gegrilde rode tonijn met een frisse antiboise van geroosterde puntpaprika, tomaat, rode ui, bieslook, balsamico en olijfolie extra virgine. De tonijn is precies zoals je hoopt, even kort geschroeid, rood van binnen en daardoor heel mals. Je vindt restaurant Onesto in hét eetstraatje van Den Bosch, de Korte Putstraat. Deze straat voelt, zeker als de zon schijnt, als een stukje buitenland in Nederland. > Korte Putstraat 7, Den Bosch

Meest gelezen

2. Casa Sabatelli, Amsterdam

Zodra je Casa Sabatelli aan de Amsterdamse Kinkerstraat binnenstapt, bén je in Italië. Eigenaar Michele (in Italië een mannennaam) komt uit het prachtige Puglia en zijn passie voor koken heeft Michelle te danken aan zijn familie die in de streek een pastafabriek runt (waar pasta gemaakt wordt met veel minder gluten dan in normale pasta – gezonder dus). Terug naar de Kinkerstraat waar in het fris ingerichte pandje de pakken pasta van het eigen merk keurig op een rij uitgestald staan in de hoge wandkasten. Op de menukaart staan wat antipasti al draait het om de pasta's die elk met een stuk of drie verschillende sauzen besteld kunnen worden. Orecchiette met rustieke tomatensaus, spaghetti met basilicumpesto of panciotti (een soort ravioli) met boter en salie. Maar als jij er bent, kan het zomaar weer helemaal wat anders zijn. > Kinkerstraat 230, Amsterdam

Gerelateerd
Advertisement - Continue Reading Below

3. Nolita, Haarlem

Nieuw in Haarlem aan de gezellige Lange Veerstraat, een toch al een dondergezellige straat van de lui achter Café Colette. Een pizzeria+ is het, in de sfeer die je van het knappe Café Colette mag verwachten. Een stijlvol, Brooklyn-esk (lees: hip op een goede manier) restaurant met een bar waar je eventueel aan moet wachten voor je aan tafel kan, maar waar je net zo goed de hele avond aan kan blijven zitten. De pizza's zijn lekker en we lopen weg met het personeel. > Lange Veerstraat 17, Haarlem

4. Ristorante Va Bene, Voorschoten

Het Siciliaans-Italiaanse menu dat chef Vito bereid, is elke dag anders. Sla de bruschetta niet over en zeker ook de 'antipasti misti' niet, een mix van voorgerechten. De schaal is gigantisch en alles is goddelijk. Daarna een pasta als hoofdgerecht (de eenvoudigste zijn vaak de lekkerste) en alles is goed. Bovendien zit het restaurant op een van de mooiste plekken van Voorschoten én alle gerechten zijn opvallend vriendelijk geprijsd. Een adresje voor vaak. > Voorstraat 26, Voorschoten

Gerelateerd
Advertisement - Continue Reading Below

5. De Pizzaplaats, Eindhoven

Nieuw in het rijtje en eveneens een adresje voor vaak. De Pizzaplaats is groot, hufter- en kidsproof en immer gezellig. Klinkt goed, maar het wordt pas echt een aanrader dankzij de opvallend goede pizza's uit de gigantische houtoven. De pizza's worden vers gemaakt van huisgemaakte zuurdesem die wordt toegevoegd aan het deeg. Het seizoen bepaalt welke groenten er op je pizza liggen, want vers moet het zijn. Om die kwaliteit te waarborgen, is de kaart klein gehouden. De pizza's hebben namen als Zoete Geit, Huisdokter en Out of the Blue. Een heerlijke nieuwkomer aan de rand van het Eindhovense centrum (naast de oude Plaza Futura). > Leenderweg 63, Eindhoven

Meest gelezen

6. Ristorante Ora, Haarlem

Over vakantie in eigen land gesproken… Als de zon schijnt en je bent in Haarlem, maak dan een pitstop in de binnentuin van het Haarlemse restaurant Ora, tussen de Jansstraat en de Grote Markt. Bij binnenkomst word je door de Italiaanse Donato met open armen ontvangen en niet veel later schotelt hij je de meest crispy pizza's en heerlijke wijnen voor. Donato haalt alles vanuit zijn geliefde Italië, van de wijn tot de olie. De inrichting van het restaurant, eerlijkheid gebiedt te zeggen, is wat gedateerd. Maar dat eten! Die binnentuin! Ach, liefde gaat door de maag (en maakt blind). > Jansstraat 70, Haarlem.

7. MARIO, Wormerland

Restaurant MARIO is door verschillende partijen al meerdere malen uitgeroepen tot Beste Italiaanse Restaurant van Nederland. Wie zijn wij om daar aan toornen? Het restaurant hanteert een eenvoudige Italiaanse kookfilosofie die van vader op zoon is doorgegeven – Italiaanse familie-stijl-galore. Laat je vooral verrassen door chef Mario Uva. In dat geval passeren er acht (!) gerechten de revue, alles met bijpassende wijnen. Voor live muziek is ook gezorgd (leuk). Het restaurant bestaat als sinds 1967, dit jaar 50 jaar dus, en dat wordt op verschillende momenten door het jaar gevierd. Mocht je na die acht gangen nu geen stap meer kunnen zetten – grote kans – rol dan naar boven waar een aantal slaapkamers ingericht zijn. Moet je vooraf wel even het arrangement boeken. > Neck 15, Wijdewormer

8. Toscanini, Amsterdam

Een begrip in Amsterdam en uiteraard komt Toscanini ook terug in onze top 30 Bazaar-approved restaurants in Amsterdam. Nooit geweest? Dat is eigenlijk geen optie, al is het alleen maar om mee te kunnen praten. Een begrip wordt je immers niet voor niets. Voor de weekenden geldt wel dat je minstens twee maanden van te voren moet reserveren. > Lindengracht 75, Amsterdam

9. Mediterraneo, Maastricht

Voor een avond Italiaanse verwennerij hoef je zoals gezegd niet helemaal naar Italië. Al helpt het wel als je al een stukje zuidwaarts rijdt. Stop in Maastricht en sluit aan bij Mediterraneo. Op de dagen dat het restaurant geopend is (let op: in de zomermaanden is het restaurant op zondag en maandag gesloten en van 31 juli tot en met 14 augustus zijn ze zelf op vakantie), gaan de eigenaren 's ochtends boodschappen doen. Zelf, altijd. Want vers moet alles zijn en daar mag geen twijfel over bestaan. En mooi, want dat is ook belangrijk – Mediterraneo doet álles op zijn Italiaans. Warm en sfeervol is het restaurant, alert en meer dan professioneel is de bediening (hulde) en goddelijk zijn de bourgondische Italiaanse gerechten. > Rechtstraat 73, Maastricht

Advertisement - Continue Reading Below

10. Mangiare, Rotterdam

Het Italiaanse feest dat Mangaire heet begon aan de Van Oldenbarneveltstraat en is, nu 13 jaar later, een begrip in Rotterdam vanwege de allerlekkerste Italiaanse happen waar je niet vanaf blijven kunt. De zaak opende een tweede vestiging aan de Pannekoekstraat, voor daggasten wat beter bereikbaar. Het idee bleef hetzelfde: traiteur slash wijnbar slash restaurant en het lekkerste uit Italië. De nieuwe zaak aan de Pannekoekstraat is misschien iets kleiner, net als de menukaart, maar de gezelligheid en de grote vitrine die je laat watertanden bleven, en er is een knus terras. > Pannekoekstraat 93 en Van Oldebarneveltstraat 150, Rotterdam

11. Da Braccini, Den Haag

Eigenaresse Monica Braccini zwaait al jaren de scepter in de keuken van restaurant Da Braccici in Den Haag en dat doet ze met verve: in 2016 riep Italië Magazine het restaurant uit tot het beste Italiaanse restaurant van Nederland. De kleine menukaart wisselt elke drie weken en er wordt – zoals dat heurt, zeker in Italië maar inmiddels ook in Nederland – enkel en alleen met verse en seizoensgebonden producten gewerkt, al moeten de gerechten wel vernieuwend zijn. Vinden doe je het restaurant in het gezellige en authentieke Regentessenkwartier. > Regentesselaan 24

Gerelateerd

12. Di Bruno, Amsterdam

Di Bruno, genoemd naar Bruno, de man die je welkom heet alsof je dagelijks over de vloer komt en die vervolgens het gros van de gerechten aan je tafel bereid met een Italiaanse flair waar je hebberig van wordt. Aan de Willemsparkweg, vrijwel naast het bekende Joffers, vind je Amsterdams leukste knuffel-Italiaan. > Willemsparkweg 155, Amsterdam

Advertisement - Continue Reading Below

13. Cosi, Arnhem

Een klassiek liefdesverhaal: man ontmoet vrouw, man en vrouw worden verliefd, man en vrouw kiezen locatie voor restaurant. Tenminste, zo ging het bij Margriet en Pierre, een Nederlandse en een Italiaanse Canadees die elkaar in Cinque Terre in Liguria, Italië ontmoeten. Het restaurant kwam in Arnhem waar Pierre kookt wat hij zelf lekker vindt; eenvoudige gerechten met verse ingrediënten zoals pappardelle met worst, tomatensaus en venkel of casarecce (een korte pastasoort) met guanciale (kinnebakspek) en broccoli. Aan de rand van het centrum van Arnhem, vlakbij Musis Sacrum. NB: Cosi is van 16 t/m 31 juli op vakantie. Moet ook gebeuren. > Velperbuitensingel 18, Arnhem

Meest gelezen

14. Tina Pica, Den Bosch

Piepklein is familierestaurant Tina Pica. Er wordt traditioneel gekookt met eigentijdse kooktechnieken en de recepten zijn, zoals de Italianen betaamt, generaties lang doorgegeven. Top secret. Er wordt gekookt naar de authentieke Zuid-Italiaanse keuken en dat proef je. Lekker, ongecompliceerd en knus, dat is Tine Pica. > Postelstraat 37, Den Bosch

15. Renato's Pizzeria en Renato's Osteria, Amsterdam

Aangezien uw Bazaar-redactie in Amsterdam gezeteld is, kost het wat moeite om deze lijst niet te overstelpen met Amsterdamse restaurants. Maar een aantal, die moeten er op. Zoals het sympathieke Renato's in de Amsterdamse Pijp. Eerst was er alleen de pizzeria (die was al top) en toen kwam daar ook nog eens de Osteria bij, een typisch Italiaans buurthuis waar gegeten en gedronken en nog meer van dat wordt. Klein is de zaak, fijn is het volk. Een must? De vongele, de 'gewone' of die met kreeft als het even kan. Of een quattro formaggi pizza met een dunne knapperige bodem. Vergeet ook niet een flesje rood uit het wijnrek te bestellen. > Van der Helstplein 10HS, Amsterdam

16. Buoni amici, Hoofddorp

Geen pizza's, wel authentieke Italiaanse gerechten en ook hier zijn vooral de voorgerechten een feest. Het ietwat tuttig ingerichte zaakje is oergezellig en delen is het credo. Dat het een gezellige avond wordt, staat vast. > Concourslaan 3, Hoofddorp

17. Caroni, Den Haag

In het kleine restaurant in een pracht van een pand mét dijk van een terras aan de gracht in het centrum van Den Haag, word je warm ontvangen en bediend door de familie Caroni. Het restaurant is open voor lunch en diner maar ook de aperitivo wordt enthousiast gepromoot: een glas goede Italiaanse wijn of een Italiaans biertje met een keur aan antipasti of bruschette voor na het winkelen. De meeste wijnen worden zelf geïmporteerd met name uit Alto Adige, Piemonte en Toscane. > Hooikade 14, Den Haag

18. Barlucca, Breda

Barlucca valt in de categorie hippe Italiaan. Helaas in het verleden niet altijd even stabiel in kwaliteit, wél altijd gezellig! En perfect voor de borrel. Barlucca kreeg onlangs nieuwe eigenaren die de zaak weer een oppepper gaan geven, waar we alle vertrouwen in hebben. En anders kun je altijd nog verderop in de straat naar Al Dente, al jaren de chique Italiaan van Breda. > Van Coothplein 24, Breda

19. Incanto, Amsterdam

Verstopt in hartje Amsterdam zit de klassieker Incanto. Waggel de Kalverstraat af en duik aan het begin de Incanto in. Bovenstebeste afsluiter na een dag shoppen maar eveneens een top-tip voor een (zaken)lunch. > Amstel 2, Amsterdam

20. Merano, Nijmegen

Een pareltje in Nijmegen, in al zijn eenvoud. Stelt nooit teleur, dat is een belofte. Ossenhaassalade. Risotto met vis. Vijgen met gesmolten geitenkaas. Vriendelijke en snelle service. Goede prijzen. Misschien nog wel beter dan Italië zelf. > Lange Hezelstraat 33, Nijmegen

21. Bonetti, Haarlem

Vlakbij het centraal station in Haarlem en dat is handig voor ons treinende forenzen. De penne putanesca en de tagliatelle gorgonzola e fungi zijn aanraders, de eigenaresse is een enthousiaste hostess en de ingrediënten spreken bij Bonetti voor zich. > Kruisweg 43, Haarlem

De deur niet uit? The River Café Cookbook

Italiaanse kookboeken te over en toch… Een van de beste is – opvallend genoeg – helemaal niet van Italianen en heeft zelfs geen Italiaanse titel. Het is The River Café Cookbook, geschreven door twee Engelse dames die het gelijknamige restaurant in Londen begonnen zijn – in Londen? Doen! De dames staan er zelf niet meer (een van de twee is helaas overleden) maar het restaurant is nog altijd voortreffelijk en staat aan de Thames, ook te gek. Er zijn verschillende The River Café kookboeken maar ga op zoek naar de eerste, de blauwe. Dat blijft de beste. www.rivercafe.co.uk.

Ook lezen: Bazaars ultieme restaurant top 30 Amsterdam >

Meer van dit in je tijdlijn? Like Harper's Bazaar op Facebook! >