In juni worden in Zeeland al de eerste Zeeuwse mosselen geoogst. Vroeg, ja. Maar die uit de Zeeuwse wateren zijn toch het best. Waar je ze eet? Bijna overal in de provincie maar zeker hier (en neem er vooral een oester bij, nu je er toch bent): 10 x mosselen in Zeeland.

En als je dan toch de hort op gaat in Nederland, bekijk je hier de meest bijzondere bestemmingen voor een weekend weg.

Waar eet je de lekkerste mosselen in Zeeland?

1. Katoen, Goes

In Goes – waarvan de G door de Zeeuwen wordt vervangen door een H die van diep moet komen – opende de voormalige chef van de Antwerpse brasserie Appelmans in 2015 één van de leukste, of in elk geval modernste brasserie-hotels van Zeeland. Het idee: het (goede) eten van Appelmans aangevuld met luxe slaapkamers in het voormalig stadsarchief van Goes. En zo geschiedde. Er is een groot terras dat geflankeerd wordt door een wand van planten in terracottapotten aan een gezellig, ietwat verstopt plein. Binnen staat een grote bar centraal in de zaak, daaromheen ronde tafels – het beste idee voor wie met een groter gezelschap wil tafelen – en zowel hoge als lage tafels voor twee of vier. Door een open raam achter in de zaak schuiven de chefs de ongecompliceerde Hollandse gerechten aan de lopende band het restaurant in. Mossels onder andere. En grove boterhammen met garnalenkroketten, tosti's, een klassiek twaalfuurtje (soep, brood, rookvlees, zalm of kaas en een kroket), ossenhaasbiefstuk, kabeljauw en goulash. Maar ook huisgemaakte limonade en Katoens IJsemmer: vers softijs met een kermis aan garnituren. Bleekveld 9, Goes.

2. De Visbar, Domburg

Mosselen eten in Domburg! Favoriet van velen en een klassieker in de provincie. En dat is het niet voor niets. Begin je avond met bubbels en oesters uit de 'voortuin' en laat de ober je vooral een proeverijtje brengen. O, en mocht je even geen zin in mosselen hebben: bij De Visbar eet je de overheerlijkste sushi. Ooststraat 6, Domburg.

3. Westkaap, Westkapelle

Precies tussen Domburg en Westkapelle, officieel Westkapelle, is het goed snacken met uitzicht op zee bij Westkaap. Specialiteit? Mosselen natuurlijk. Maar alleen als ze écht goed zijn, groot genoeg en op smaak, anders gaan ze bij Westkaap zonder pardon weer van de kaart. In dat geval doet een stuk appeltaart bij de haard het ook goed. Zeedijk 7, Westkapelle.

4. De Oesterij, Yerseke

Op de dijk van het Zeeuwse Yerseke staat een kleine vesting met de titel De Oesterij. Een 'vesting' aangezien het familiebedrijf – dat al meer dan honderd jaar zijn oesterding doet – zo populair werd, dat het van de ene uitbreiding in de andere rolde. Dat begon met een bedrijf dat oesters, mosselen en kreeft uit de Wadden en uit de Oosterschelde verwerkt. Vervolgens kwam er een proeverij in een eenvoudige glazen uitbouw. Voor oesters uiteraard, maar ook mosselen, kreeftensoep en wat de zee per seizoen voortbrengt, belandt er op de kaart: een bondig om-je-vingers-bij-af-te-likken-menu. Havendijk 12, Yerseke.

5. Restaurant Meliefste, Wolphaartsdijk

In Wolphaartsdijk aan de jachthaven met een prachtig uitzicht over het Veerse meer staat restaurant Meliefste. En bij Restaurant Meliefste kookt Thijs Meliefste, één van de geliefdste chefs onder vele food-connaisseurs in Nederland en België. Hij liep stage bij driesterrenrestaurant The Fat Duck in Londen, kookte als souschef bij Het Gebaar in Antwerpen (één Michelinster) en bij het Katseveer in Wilhelminadorp (ook één Michelinster). Toen werd het tijd voor een eigen zaak. Gasten worden meer dan hartelijk ontvangen, is het niet door Thijs zelf, dan is het wel door zijn partner en gastvrouw Anuschka. Die hartelijke toon wordt de rest van je verblijf voortgezet: bij Meliefste geen dichtgeknepen billen of overbodig duur gedoe. Niet echt perse voor mosselen (al zal Thijs daar ook iets fantastisch van weten te maken) overigens, wel voor een avond (of middag) op stand tafelen. Wolphaartsdijkseveer 1, Wolphaartsdijk.

6. Mosselrestaurant de Oude Haven, Philippine

Restaurant de Oude Haven in Philippine word al 48 jaar gerund door de zelfde familie, een familie die er een gedegen traditie van mosselen koken op nahoudt. De mosselen hier worden geserveerd volgens een 'eeuwenoud' familierecept en dat proef je. Lekker. Het restaurant oogt gezellig en authentiek. Leuk. Waterpoortstraat 3, Philippine.

7. Oesters & Soja, Bruinisse

De naam zegt in dit geval alles, wel zo helder. Bij Oesters & Soja eet je oesters. Met soja. Op z'n Aziatisch dus, op je knalpaarse stoel aan een tafel met kraakhelder wit linnen en een fabuleus uitzicht over De Grevelingen in de jachthaven van Bruinisse. Klinkt sjiek maar vergis je niet; slippers en verwaaide hoofden zijn hier net zo welkom. Chefkok Marco Verspeten die voorheen op dezelfde plek keurig kookte in restaurant De Etalage, trekt zich tegenwoordig niets meer aan van bestaande conventies en kookt naar zijn Aziatische roots. Zeeuwse specialiteiten met lokale, duurzame en biologische producten maar dan in oosterse sferen. Het is van alles wat. Befaamd? De oesters met sojavinaigrette. What else. Jachthavenweg 61A, Bruinisse.

8. Pure C, Cadzand

Volgens chef Sergio Herman is Cadzand het Ibiza aan de Noordzee. Snap ik best een beetje: Cadzand wordt steeds populairder met restaurant Pure C op de tweede verdieping van het Strandhotel als trendsetter. Loungen, cocktails, hippe muziek, knap volk, zon, zee en je hebt die ultieme Ibiza-vibe te pakken, zo zit dat. Dat, en goed, heel erg goed eten. In vergelijking met het vroegere Oud Sluis laat Herman bij Pure C een wat toegankelijker menu serveren. Dat doet hij allerminst alleen: aan het dagelijkse roer staat de jonge kok Syrco Bakker die niet alleen door Herman opgeleid werd, maar eerder in de leer was bij Jonnie Boer en Gordon Ramsay. Het menu? Dat kan kort: pure foodporn. Neem de tijd, ga voor de lunch zodat je alles nog beter beleeft en kunt blijven hangen tot zonsondergang. Bestel zo veel gangen als je budget je toestaat – je kunt altijd nog een slaapkamer van het Strandhotel in rollen. Boulevard de Wielingen 49, Cadzand-Bad.

9. Oesterput 14, Yerseke

Yerseke is in Zeeland dé plek waar al het goede uit de zee naar land gebracht wordt. Niet zo gek dus dat je hier wel meer dan één mosselrestaurant treft. Misschien rinkelen er niet direct bellen bij de naam Oesterput 14… Kan kloppen. Nog niet zolang geleden heette het restaurant van Edwin Ossewaarde nog Zee/Land/ Zilt en toen stond sterrenchef Edwin Vinke (die van De Kromme Watergang) er aan het roer. Vanaf dag 1 was Zee/Land/Zilt een (commercieel) succes maar verder ontstond wat discussie. Onder de nieuwe naam, en met een andere chef aan het roer, mag je nog steeds naar het restaurant dat letterlijk boven de oesterputten van Yerseke staat. Je mosselen eet je er naturel, in witte wijn of in room met knoflook. Die laatste is misschien niet de beste optie als er daarna nog uitgegaan moet worden, of het voltallige gezelschap doet gewoon mee, want lekker is het wel. Havendijk 21, Yerseke.

10. Breskens aan Zee, Breskens

Strandpaviljoen Breskens Aan Zee werd in 2015 nog uitgeroepen tot beste strandpaviljoen van Zeeland en zo één is het er ook: een perfect adres om na een dag hangen op het strand aan te doen voor een ongecompliceerd hapje en een drankje. Bovendien is Breskens aan Zee het hele jaar open, 7 dagen per week. Promenade 2, Breskens.