De redactie tipt: bij deze ijssalons haal je het allerbeste ijs

Niet verder vertellen.

Meest gelezen

Pictures director Caroline Brugman:

'Toetie Froetie op de Grote Markt in Breda, de ijssalon waar ik tijdens mijn studie werkte, in het zomerseizoen. Bij de Italiaanse familie Gori, achterin het pand werd het ijs dagelijks gemaakt - alleen de aanstaande schoonzoon van de familie werd ingewijd in de geheime familiereceptuur. Superlekker vers ijs, sindsdien ben ik voor altijd kieskeurig en eet ik dan ook bijna geen ijs meer. De vierde generatie is inmiddels Gusti Factory op de Ginnekenweg begonnen, ik ben er helaas nog niet geweest maar volgens de traditie zal het ook daar wel goed zitten met het ijs.'

Advertisement - Continue Reading Below

Beauty director Maroesja de Ruyter:

'Mijn nieuwe favoriet is Massimo IJsfabriek in de Pijp. Op de hoek van de straat waar mijn vriend woont, maar als dat niet zo zou zijn zou ik er voor omfietsen (echt waar). En meer mensen met mij, gezien de lange rij ijslustigen die er meestal staat. Laat je daar niet door afschrikken, want het is echt de moeite waard. Vooral het huisgemaakte pistache-ijs met nootjes uit Sicilië. Ook de caffé is van Italiaanse kwaliteit en attent, daar krijg je een ieniemienie bolletje ijs on the side bij. Oh en ze hebben - helemaal van deze tijd - vegan opties. En in Wijk aan Zee op strandpier Noord zit Eigenwijs, of zoals ze het zelf ludiek schrijven: Eigen(w)ijs. Ze stoppen daar heerlijk veel vers fruit in hun ijsjes.'

Meest gelezen

Art Director Tara van Munster:

'Ik ben zelf niet per se een ijs-addict, maar voor Bernardo's in Ede loop ik wel een blokje om. Geen hippe hotspot, maar een oldschool ijssalon met de heerlijkste klassieke én new school smaken. Heel Ede en omgeving loopt uit zodra Bernardo's open is, dus je moet het niet erg vinden om even in de rij te staan.'

Deputy editor Maaike Beekers:

'Toetie Froetie (daar is-ie weer, de ijssalon op de hoek van de Grote Markt in Breda, red.). Favoriet is bloedsinaasappelijs. En ook Fressini aan de Steynlaan in Zeist is zo'n ambachtelijke ijssalon. Het limoncello sorbetijs is er goddelijk, de bramen ook. Tot slot natuurlijk Pisa, in Amsterdam, bij de Rai, met ambachtelijk Italiaans ijs. De smaken yoghurt-amarene en after eight zijn er superlekker.'

Fashion producer Roos Miedema:

'Chocolaterie van Dam in Heemstede: Mijn stiefmoeder nam ons hier in de zomer altijd mee naar toe als we bij mijn stiefoma ging eten. We gaan er nog steeds wel eens heen, ook al staat er steevast een enorme rij - gewoon omdat het het lekkerste ijs (en chocola) van Heemstede is. De Hemelse Modder is letterlijk Hemels. En dan: Yoyo's Ice Corner in Amsterdam (Rijnstraat): hier ben ik toevallig gisteren voor het eerst geweest. De banaan en hazelnoot (met discodip) is er verslavend lekker.'

Online editor Moniek Moerland:

'De IJssalon in Rotterdam! Zit zowel op de Meent als aan de Witte de Withstraat. Het ziet er binnen puik uit, de bollen zijn groot en lekker, de koffie is ook goed en ze hebben zo veel smaken dat je er instant keuzestress krijgt. Als ik met familie in Vlissingen ben kan mijn moeder niet door de Walstraat lopen (of eigenlijk alle straten binnen een aardige straal van de Walstraat) zonder een bol te scheppen bij 't IJsuus. Heerlijk ijs, genoeg ruimte om even te zitten (ben je met hond, dan krijgt-ie zonder vragen een bak water voorgeschoteld - strand maakt immers dorstig) en naar verhouding is de prijs per bol, volgens mijn moeder, hier het allerbest. Het blijven Zeeuwen hè.

Junior Fashion Producer Esmee Bekker:

'Florencia aan de Torenstraat is een begrip in Den Haag. Deze ijssalon bestaat al zo lang ik mij kan heugen en is echt een plek waar iedereen samenkomt waardoor je er onder het genot van een ijsbolletje je ogen uit kunt kijken naar alles en iedereen wat er rondloopt. Heerlijk ijs en vooral veel vermaak.'

Zo slaap je wél lekker in tropische temperaturen >