Op het moment is er een harde kern sushi-lovers die een specifieke eetplek op het verlaten industrieterrein in IJmuiden de hemel in prijst. ELLE Eten's Stasja nam de proef op de som, moest even zoeken om uit te komen bij één verlicht bord in the middle of nowhere - denk je 'zit ik hier wel goed?' dan zit je goed - at er hemelse sushi en deelt haar bevinding.

AARDAPPELETERS

Marinus Noordenbos kun je misschien wel kennen van de aflevering Aardappeleters over sushi, waarbij hij samen met Joris Vermeer Japan bezoekt. Zelf woonde en werkte hij in Japan, waar hij ook zijn vrouw ontmoette. In Nederland heeft hij Hokkai Kitchen. Slechts tien procent van zijn werk ligt bij het restaurant. Het meeste werk zit in zijn exportbedrijf voor Japanse producten. Hij levert diepgevroren vis en Aziatische lekkernijen zoals black cod in miso en Japanse poffertjes aan expats door heel Europa. Met een bus bezorgt hij de producten tot aan de deur.

EXPORT

In een grote koelcel achter het restaurant staan vriezers vol met vis. Denk je dat diepgevroren vis een slecht idee is? Klopt, als je verse vis vier dagen lang probeert te verkopen zonder succes, om het vervolgens in te vriezen: dat is vies. Vries je vis direct in? Dan is er ontdooid bijna geen verschil. Marinus weet van zaken. De tonijn vriest hij direct bij 60 graden onder nul in, pas dan blijft de vis lang goed van smaak. Om je een idee te geven van wie zijn producten koopt: stel je voor dat je maanden door Azië reist. Dan is de kans groot dat je op een gegeven moment trek krijgt in een boterham met pindakaas of oma's stamppot. Zo voelen de Japanse expats in Nederland, München of Milaan zich ook. Die hebben trek in authentiek Japans eten. Dat bestellen ze bij Hokkai Kitchen.

OKURA OP EEN INDUSTRIETERREIN

Het restaurant heeft z'n charme. Je eet waanzinnige sushi op hoog niveau in een snackbar-esque pand op een industrieterrein. Het voordeel zijn de talloze gratis parkeerplekken voor de deur. Chef Kuniyoshi Ohtawara komt bij Okura vandaan. Hij zocht naar een plek waar hij meer inbreng had en creatief mocht zijn. Bij Hokkai Kitchen is hij de baas van de keuken. We raden ook ten strengste aan het omakase menu te nemen: 'het menu van de chef'. Daarvoor dien je wel te reserveren.

CHEF'S MENU RESERVEREN

Op zaterdag zit het restaurant vol Japanners. Het is dagelijks (behalve zondag en maandag) open tot 19.00 uur. Maar kom je vijf voor zeven binnen (met een reservering), dan mag je zo lang de avond duurt blijven zitten. Zo geschiedde ook bij ons. We namen het genoemde omakase menu. Chef Ohtawara serveerde gemarineerde zalm, gezouten makreel, waanzinnige zandvis in miso en meer. Een batterij aan verse sushi volgde en we gingen naar huis met een voldaan gevoel dat we met de rest van Nederland willen delen. Hier moet iedere sushivriend een keer geweest zijn!

> Hokkai Kitchen, Egmondstraat 2, IJmuiden.

Kijk voor veel meer tips, recepten en how to's op ELLEeten.nl.

Zo maak je bijvoorbeeld thuis de perfecte sushirijst >

Cuisine, Food, Dish, Ingredient, Meat, Door, Fast food, Animal product, Recipe, Seafood, pinterest
Stasja Kapitonov