We lazen al eerder: rosé is het helemaal. Maar nu de temperaturen hun daling inzetten en de zon steeds vaker verstoppertje speelt, kunnen we die fles rosé beter even in de koelkast parkeren, aldus De Kenners.

Lariekoek, aldus Een Ander Kenner. Brooke Matthias oppert dat we gewoon het hele jaar door rosé kunnen (moeten!) drinken.

Vijf superonderhoudende redenen op een rij. Geruggensteund door Matthias.

1. Rosé kent immens veel variaties

'Ooit een glas rosé uit de Provence of een uit Californië geproefd? Dat is een wereld van verschil,' zegt Matthias. 'Rosé kent zoveel variaties dat je er zo'n beetje alle kanten mee op kunt.' En dus wel een heel jaar nodig hebt om ze allemaal te proberen.

2. Het is (stukken) goedkoper dan witte of rode wijn

Meestal dan hè. De reden hiervoor is dat rosé niet gerijpt hoeft te worden. Dat maakt het een stuk makkelijker om te produceren, en dat voel je in de portemonnee. 'Rosé is uniek door zijn hoge kwaliteit en frisse zuren,' stelt Matthias. 'Wanneer je de druiven gaat rijpen raakt de wijn die eigenschappen kwijt.'

3. Vis of vlees: rosé kan overal bij

'Rosé is zonder twijfel de makkelijkste wijn om mee te combineren,' aldus Matthias. 'Kies je voor een zware maaltijd? Probeer dan eens een rosé met wat meer kleur. Deze is vaak net wat zoeter en smaakt stukken beter bij een aardappelschotel of stuk vlees.'

4. Je drinkt rosé net zo makkelijk voor als na de maaltijd

Of tijdens, natuurlijk. En dat maakt deze drank geschikt als aperitief en digestief. 'Zelf begin ik mijn maaltijd het liefst met een zure, gekoelde wijn. Rosé is dan perfect omdat het niet alleen zuur is maar ook nog eens overal bij past,' zegt Matthias. 'En het is wel zo makkelijk om je maal te beginnen en te eindigen met dezelfde fles.'

5. Regels zijn er om gebroken te worden

Als we de wijnkenners mogen geloven, moeten we rosé vooral bewaren voor de zomermaanden en ontkurken we in de winter gezellig een flesje rood. Maar volgens Matthias moeten we deze regels aan onze winterlaars lappen.

Can do!