Emma Watson interviewt Malala Yousafzai. En dat is inspirerend.

Twee jonge filantropen tegenover elkaar. Beiden wereldberoemd. De een (Malala) staat op de bres voor de 66 miljoen meisjes die niet naar school mogen en pleit voor goed onderwijs voor iedereen, de ander (Emma) breekt een lans voor mannenparticipatie. Beiden strijden ze voor gelijkheid tussen de seksen. En dat is belangrijk, want sekse-ongelijkheid, in het ene werelddeel extremer dan in het andere, beïnvloedt ons allemaal - kunnen de twee beamen.

Eerder deze week ontmoetten ze elkaar voor een interview. Aanleiding: de filmpremière van He named me Malala, een prachtig en ontroerend verhaal, geregisseerd door Davis Guggenheim: 

Op haar Facebook-pagina plaatste Emma een video van het interview dat ze had met Nobelprijswinnaar Malala'Today I met Malala. She was giving, utterly graceful, compelling and intelligent. That might sound obvious but I was struck by this even more in person,'schrijft de actrice en VN-ambassadeur. De bewondering is wederzijds. Malala vertelt in het interview aan Emma: 'It has been a tricky word. I hesitated in saying am I feminist or not? Then after hearing your speech I decided there's no way and there's nothing wrong by calling yourself a feminist. So I'm a feminist and we all should be a feminist because feminism is another word for equality.'

If not now, when? If not me, who? Precies die woorden van Emma Watson die ze tijdens de VN-speech voor haar #HeforShe campagne in september 2014 uitsprak, schijnen Malala Yousafzai ervan overtuigd te hebben zichzelf feminist te noemen.

Bekijk hier het inspirerende gesprek tussen de twee: