Om mee af te rekenen. Voorgoed.

1. Je bent een vooroverleuner

Niet alleen kost voorover leunen extra energie, het zorgt er ook voor dat andere mensen je lager inschatten. Fysiek is het een aanslag op je rug en bepaald niet bevorderlijk voor het behouden – of creëren – van een sterk bovenlichaam. Rechtop die handel.

2. Dat je niet genoeg drinkt

Maar dat wist je al – net als dat water goed is voor huid en hersenen.

3. Dat je nooit geen nee zegt

Een aantal ballen in de lucht kunnen houden is goed, maar leer ook af en toe een nee te verkopen. Waak voor al te veel stress, angst, slapeloosheid en mindere kwaliteit van je geleverde diensten – zonde. Niks mis met indruk maken, maar hou jezelf in de gaten.

4. Doorwerken tijdens de lunch – als je die al eet

We know, het sluipt erin. Maar voor je eigen bestwil: kom achter dat bureau vandaan en snuif een stonde andere lucht op dan die van a) de verwarming, b) de airco, c) de klotsende oksels van collega's. Bij voorkeur doe je dat buiten, terwijl je wandelt. Dat geeft vitamine D en zuurstof. En dat geeft je dan weer energie om uit te blinken.

5. Koffiedrinkebroer

Een kopje (of drie) kan natuurlijk geen kwaad. Maar ongemerkt kun je achter je bureau ineens vele malen meer koffie wegslempen. Niet goed. Koffie is geen weldoener bij vermoeidheid. Integendeel. Enerzijds remt (te veel) koffie de aanmaak van slaaphormoon melatonine – wat ervoor zorgt dat je minder goed slaapt en moe wakker wordt – anderzijds wekt cafeïne de hersenactiviteit op. Die twee bij elkaar opgeteld = slaapproblemen. Om nog maar te zwijgen over een ontregelde bloedsuikerspiegel. O, hysterisch veel koffie zou overgewicht in de hand werken. Ook nog.

6. Overwerken en dan nog meer overwerken

Je hebt het niet van ons maar wist je dat mensen die vaak lang overwerken, minder gedaan krijgen dan mensen die zich aan een vast schema houden? Efficiëntie, noemen we dat. Neem je timemanagement eens kritisch onder de loep en probeer waar mogelijk je doelmatigheid op te schroeven. Waarom schrijf je je niet in voor sportklassen? Dan moet je wel op een schappelijke tijd het pand verlaten.