Dankzij LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram – om er maar eens een paar te noemen – is het makkelijker dan ooit om een goed persoonlijk merk op te bouwen en jezelf in de kijker te spelen. Als je ze slim inzet tenminste en deze dodelijke missers vermijdt.

1/ Klagen over je werk, collegae of baasNegatieve feedback geven op je huidige werkgever is een gigantische misser. Zelfs kleine dingetjes als een 'geen zin om te werken' of 'ik verveel me' zetten je niet neer als gedroomde kandidaat.

2/ Het delen van te veel informatieWeet waar je de lijn moet trekken tussen je digitale en persoonlijke leven. Relatiecrises, persoonlijke problemen en lichamelijke toestanden bewaar je het best voor persoonlijke gesprekken.

3/ Het posten van feestfoto's #AboutLastNightEr is niets mis met een smaakvolle, lollige foto van een avond uit met vrienden, maar als je Instagram- en Facebook-feeds beginnen te lijken op een trailer van The Hangover, kan dat een fikse afknapper zijn voor toekomstige werkgevers.

4/ Actieve deelname in controversiële conversatiesEen mening hebben is goed. Maar wie indruk wil maken op werkgevers blijft het best een beetje uit de buurt van zaken die als extreem heftig kunnen worden ervaren. Religie, ras en politiek zijn gevoelige onderwerpen. Als je mening als subversief kan worden ervaren, knal je hem beter niet het hele internet over. Doe je dat wel: laat het dan een bewuste keuze zijn en wees bereid de consequenties te aanvaarden.  

5/ Uitrazen en tiradesHet kan verleidelijk zijn om je te laten gaan in een klaagzang op Facebook of Twitter. Maar negatief gedoe wordt beter onthouden dat leuke dingen. Klachten? Probeer emoties onder controle te houden en blijf het netjes.

6/ Agressief netwerken voor een baan of gesprekEr is een verschil tussen netwerken en lastigvallen. Het herhaaldelijk sturen  van boodschappen met smeekbedes zal je geen baan opleveren. Integendeel. Wil je verder komen? Begin dan liever een gesprek of stel slimme vragen in plaats van de bedelen.

7/ Refereren aan illegale activiteiten  Een inkopper, maar het gebeurt. Grappen maken over wat je allemaal wel niet tegen een politieagent zou willen zeggen is een van de snelste manieren om je carrière om zeep te helpen.

>> Hoe moet het dan wel?