Grote kans dat je nu in de auto of in de trein onderweg bent naar - yet again - een gloednieuwe maandag en de daarbijhorende werkweek. Vijf dagen lang mag je weer met goede moed aan de slag om al die bergen werk te verzetten, heuj! Waarschijnlijk heb je nu, of nog erger: gisteravond, de belangrijkste taken en projecten al in je hoofd opgesomd. Hup hup, direct aan de slag zometeen. Maar heb je al eens stil gestaan bij het feit dat het eerste uur op werk het belangrijkst is? Dat het cruciaal is voor de rest van de dag hoe je de eerste 60 minuten indeelt? Het eerste uur op werk is cruciaal, omdat het je productiviteit en je mindset voor de rest van de dag bepaald.

Lees iedere (auto-)biografie van entrepreneurs, topmensen en pioniers en je zult zien dat zij vaak een bijzondere ochtendroutine omschrijven. Niet alleen vanaf het moment dat ze uit bed stappen, maar ook vanaf het moment dat ze op kantoor aankomen. Hoe je je dag begint, is tekenend voor het verloop en eind van de dag. Wij verzamelden een aantal tips voor de meest productieve start van je dag.

- Neem een stapje terug

Het is erg verleidelijk om meteen met gestrekt been in je werk te springen. En dat is een fijne ambitie, maar de kunst zit 'm juist in het doen van een stapje terug. Neem de tijd om al je to do's te analyseren en vervolgens te prioriteren.

- Wees strategisch

Waar wil je heen, met je functie, met je bedrijf, met je carrière? Wanneer je hier iedere dag over nadenkt wanneer je hersenen nog lekker wakker zijn, kun je veel strategischer bepalen hoe je daar wilt komen. Het is immers moeilijk om ergens te komen als je niet weet waar je naar toe gaat.

- Check je to do lijst en agenda

Globáál, check je to do lijst en agenda globaal tijdens het eerste uur op kantoor. Zo voorkom je dat je vroege meetings of belangrijke deadlines mist.

- Update je to do lijst en agenda

Zoals je hierboven al kon lezen, zonder plan geen route en dat kan vaak ook een goede tijdverdeling in de weg zitten. De dag beginnen met een goede tijdsindeling is daarom erg kostbaar.

- Slik een kikker

Of althans, bepaal aan het begin van je werkdag al hoe je die kikker gaat slikken.

- Wacht met lastige gesprekken

Een positief en productief begin van je dag bepaalt hoe de rest van de dag verloopt. Wat nou als je de werkdag begint met dat ene lastige gesprek dat je nog moet voeren? Precies, dat is wellicht niet het beste idee, tenzij je chagrijnig de dag door wilt komen...

- Praat met je team

Zorg dat je weet wat er speelt bij collega's. Dit is een blijk van betrokkenheid en bevordert de relatie met je naaste medewerkers. En dat bevordert weer de werksfeer.

- Lees niet je email

Wanneer je je dag productief wil starten, is het van groots belang dat je je email niet 's ochtends al leest. Het lezen van je emails zuigt je helemaal op, en voordat je het weet is er alweer een uur voorbij.

- Plan je meetings na de lunch en niet in de ochtend

Na de lunch is iedereen wat relaxter en hierdoor kun je ochtend reserveren voor de taken die de meeste focus eisen.

Fijne maandag!