Anita Elberse, hoogleraar marketing van de entertainmentindustrie is een rockster op Harvard. 'Laatst was de release van Tidal, de streamingdienst van Jay-Z. Ik kreeg een uitnodiging en mocht zelfs backstage. Stond ik daar opeens met Beyoncé en Nicki Minaj.' In Bazaar een uitgebreid interview. Hier alvast een kennismaking.

Eigenlijk wilde ze professioneel voetballer worden alleen had ze daar 'het juiste geslacht niet voor'. Uiteindelijk werd Anita Elberse (42) hoogleraar aan het prestigieuze Amerikaanse Harvard Business School – de campus waar menig succesvol Amerikaan ooit rondliep waaronder Facebook's Sheryl Sandberg, oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg en Amerika's voormalige president George W. Bush. Elberse heeft er sinds 2012 'tenure', een baan voor het leven. Ze was een van de jongste vrouwen ooit die de aanstelling kreeg. Al is ze zelf bescheiden over deze prestatie: "Dat is niet zo moeilijk als het er maar weinig zijn. Van de 80 man met tenure zijn er zo'n 20 vrouw. Ik was nummer 19."

Maar wie met Elberse over de campus in Boston loopt, merkt hoe populair ze is. Er wandelt geen student voorbij zonder even een praatje te maken met de IJsselsteinse. Haar vak Strategic Marketing in Creative Industries is zo populair dat er jaarlijks bijna twee keer zoveel studenten zich voor haar colleges aanmelden dan er in de zaal passen. En dat is zeker niet alleen omdat een aantal van de wereldsterren wiens successen of falen Elberse onderzoekt (denk: Beyoncé, Lady Gaga en Maria Sharapova), weleens een bezoekje aan haar colleges brengt. Wat betreft de studenten vanHarvard is Elberse zelf een rockster.

Een die ondertussen ook aardig wat kennissen heeft opgedaan binnen de industrie die ze onderzoekt. Zo werd Elberse eerder dit jaar door Jay-Zpersoonlijk gevraagd de release van zijn streamingdienst Tidal bij te wonen: "Ik kreeg een uitnodiging en mocht zelfs backstage. Stond ik daar opeens met Beyoncé en Nicki Minaj." Ondanks haar fascinatie met de entertainment industrie, is ze niet starstruck wanneer ze iemand alsMadonna in het echt ziet. Het gaat haar vooral om de mensen áchter de sterren die ze 'de allerslimste mensen' noemt. Al blijft het feit dat ze tegenwoordig regelmatig contact heeft met Sir Alex Ferguson, de voormalig coach van voetbalclub Manchester United, voor het meisje dat ooit professioneel voetballer wilde worden 'erg cool'.