Als we iets doen, hetzij op werk of simpelweg in de keuken, kiezen we altijd voor de eenvoudigste aanpak. Het liefst zonder te veel chaos of obstakels. Maar de wetenschap toont aan dat de gemakkelijkste weg niet altijd de beste is.

'Dat je iets niet leuk vindt, wil niet zeggen dat het je niet helpt,' vertelt journalist Tim Harford in zijn inspirerende TED Talk. Volgens hem leiden frustraties juist tot meer creativiteit en uiteindelijk succes. Op het moment dat iets jouw gang van zaken blokkeert, word je gedwongen anders te denken en zo een oplossing te zoeken. Je moet dus creatiever te werk gaan. Dit is juist goed, want het verhoogt de slagingskans. Aldus De Wetenschap, hè.

Een voorbeeld: een leraar deelt zijn lesstof in uiteenlopende lettertypen uit aan verschillende klassen. Klas A krijgt een duidelijk leesbaar font en klas B moet het doen met een moeilijk leesbaar lettertype. Het resultaat is dat klas B hoger scoort dan klas A, want zij moeten meer focussen om de stof überhaupt te begrijpen. Zij leren hierdoor meer en onthouden de stof beter.

Volgens Harford moeten we ieder beetje chaos in ons leven juist omarmen, want het zorgt voor betere resultaten. De details kun je zien in de volledige TED Talk hieronder.

youtubeView full post on Youtube