Wetenschapsjournalist en neurobioloog Niki Korteweg ontdekte wat je dagelijks of wekelijks kunt doen om je brein op te peppen in haar boek Een beter brein en deelt hieronder een aantal praktische tips.

Beweeg!

Door te sporten maakt je brein een soort huisgemaakte Pokon aan, BDNF, dat de rampzalige effecten van chronische stress op je geheugen teniet doet. Stress breekt hersencellen af, BDNF laat ze weer groeien.

Bewaak je slaap

Slaaptekort vertraagt de stofwisseling van het hersengebied achter je voorhoofd, de CEO van je brein. Dat gedeelte gebruiken we om plannen te maken, beslissingen te nemen, logisch na te denken, ons te concentreren, en emoties onder controle te houden. Bij een fiks slaaptekort lukken al deze zaken minder goed. En uiteindelijk kan dat leiden tot een burn-out of depressie.

Koffie

Voor een extra concentratieboost: drink twee of drie koppen koffie. Cafeïne staat niet op de dopinglijst voor denksporters, maar dat is allen omdat er niet op te controleren is. Het werkt!

Thee

Drink vier of vijf koppen groene thee. Daarin zitten evenveel breinboostende goodies als in anderhalve reep pure chocolade. Zonder de calorieën!

Omgeving

Wil je je goed concentreren? Schep de omstandigheden daarvoor! Zet een paar uur de wifi op je telefoon en computer uit.

Voeding

Skip jij melk, vlees en koolhydraten? Niet zomaar doen! In zuivel, eieren, vlees en vis zit vitamine B12, onmisbaar voor je geheugen. Daarnaast leveren ze de bouwstenen voor je gelukshormoon serotonine en voor dopamine, belangrijk voor je geheugen en je concentratie. Wel wat koolhydraten erbij eten, anders komen ze niet in je brein terecht. Ben je vegetariër? De bouwstenen zitten ook in granen en peulvruchten. Eet je helemaal geen dierlijk eiwit, gebruik dan wel een vitamine B12 supplement.

Eet elke week vis - dat levert naast vitamine B12 én die belangrijke bouwstenen ook nog eens goede vetten voor je zenuwcellen.

Lezen

Lees een boek. Een aandachtstraining van de bovenste plank!


Volg je Harper's Bazaar al op Facebook en Instagram?