De trailer van The Circle al gezien? Over de gevaren van social media? En over hoe de boel goed uit de hand kan lopen met alle digitale informatie die er, over jou, voor het oprapen ligt. Niet lijkt meer privé. Sterker nog, niks is meer echt privé. Overzees is het trouwens helemaal hommeles.

Of dat iets is om je druk over te maken? Wellicht. En daarom: een paar tips om je online leven toch nog een béétje voor jezelf te houden zijn nooit weg. Speciaal voor de neuroot.

Komen ze:

Check je browser 'ns

Veelgebruikte en standaard browsers als Google Chrome, Firefox zijn geen goed idee. Veiliger is Tor - een browser die je gebruikersgegevens wél beschermt en afschermt. Virtual Private Network is een goede tool om je locatie vrijwel compleet van het scherm te houden.

Check je social media-instellingen

Social media vormen een schatkist aan persoonlijke informatie. Om maar meteen spijkers met koppen te slaan: zet je accounts op privé. Twitter, Instagram, Facebook... Hoewel die laatste weinig nut heeft trouwens, omdat elke like en tag die jij geeft automatisch een hoop informatie geven aan marketingafdelingen van een heleboel bedrijven.

Check je WhatsApp-backup

WhatsApp deed eerder al een dappere poging de privacy van zijn gebruikers te waarborgen. Maar de update van encrypted messaging geldt niet voor de backups van gesprekken. Maar! Er is een flink aantal apps beschikbaar waarbij privéberichten echt privé blijven. ChatSecure en Signal zijn toppers.

Vermijd publieke wifi-spots

Als de pest. Gaat precies niemand doen natuurlijk, maar toch: wees je ervan bewust dat publieke wifi-spots uitstekende wifi-spots zijn om in te breken op je apparaten. Je eigen mobiele netwerk is veiliger.

Dan nog dit

Het uitzetten van je locatiebepaling als je 'm niet nodig hebt, is een goed idee. Ook een goed idee: lees de gebruikersvoorwaarden van je Cloud-service goed door! (Liefst gebruik je die gewoon maar niet.)