TEDx weet wel hoe de mensen te inspireren en motiveren om vooral álles uit Het Leven te halen wat erin zit. Met hun bejubelde TED Talks als pakkend strijdmiddel. Voor wie af en toe wegdroomt bij het idee sooner of later een eigen onderneming op te zetten, hebben we een paar rake Talks op een rijtje gezet met precíes de juiste hoeveelheid belangrijke informatie om te vermaken én onderwijzen in slechts enkele minuten. Gratis hoge kwaliteitswijsheid van marktleiders, what's not to love?

Voor een portie hoop, drive, en durf kijk je ze allemaal, maak je notities, kijk je 'ns kritisch naar jezelf, schaaf je hier en daar wat aan je businessplan, kijk je nog 'ns kritisch naar jezelf, en als je daar dan klaar mee bent, kijk je alle Talks nog een keer.

Simon Sinek

youtubeView full post on Youtube

Simon Sinek legt uit wat hij The Golden Circle heeft gedoopt. En die Golden Circle illustreert het waarom, hoe en wat van een organisatie. Volgens Sinek is het niet je product, je service of je plan die 't belangrijkst zijn, het is wáárom jij als entrepreneur je product, service of plan belangrijk vindt. Als je je motivatie helder hebt, en die gaat beter verder dan alleen geld verdienen, kun je anderen (klanten, afnemers, De Wereld) inspireren. 'They have to believe what you believe,' aldus Sinek.

Sarah Lewis

Sarah Lewis praat de mensen bij over hoe de bíjna overwinningen te embracen en onderscheidt al pratende meesterschap van succes als mogelijkheid om een overwinning opnieuw en opnieuw te reproduceren. Snap-ie? Bekwaamheid is iets wat je constant zou moeten achtervolgen. Een wedstrijd zonder einde, een race zonder finishlijn. Hartstikke vermoeiend, maar ook de drijvende kracht achter een heleboel ondernemers. 'We thrive not when we have done it all, but when we still have more to do,' aldus Lewis. Business Insider doet er nog een schepje bovenop: 'If you're OK never reaching that finish line, you may be ready to begin the race.'

Bill en Melinda Gates

Why giving away our wealth has been the most satisfying thing we've done... Aldus de best wel lange titel van deze TED Talk. Nu is er vast een heel aantal dat denkt: ja, Bill en Melinda Gates hebben makkelijk praten, ik wil m'n wealth ook best wel weggeven als ik er zoveel van had. Maar! Het maakt dus geen biet uit hoeveel er precies binnenkomt per maand, het gaat om het idéé. Het hoeft ook helemaal niet per se geld te zijn dat je weggeeft. Je kunt ook ervaring en kennis weggeven. De Gates leggen uit waarom dit zo ontzettend belangrijk is om te doen, en dat je er niet aan moet twijfelen of je wel iets te geven hebt. Mooi!