Jan Terlouw, eens een eminent politicus (maar politicus of niet: nog altijd eminent) en schrijver van twee reuzeklassieke jeugdboeken, is onlangs 85 jaar geworden. Vergis je daar niet bij: hij schrijft, spreekt en talkt nog steeds een volle werkweek bij elkaar.

'Een man met een missie, mening, en zorgen,' kondigde Matthijs van Nieuwkerk het bijzijn van Terlouw aan, gisteren, in De Wereld Draait Door.

Waarom-ie aan tafel zat? Om een Jan Talk te geven, in plaats van een TED Talk. 'Zendtijd voor een politieke Grand Old Man,' aldus Van Nieuwkerk. Terlouw stak van wal, en de mensen keken, en luisterden met ingehouden adem, en met open mond, en met misschien wel een klein traantje in de ogen.

Uit het hoofd begint Terlouw zijn bezielde relaas: '85. Toen ik een kind was, was het oorlog. De Tweede Wereldoorlog was van mijn zevende tot mijn dertiende jaar. En toen het voorbij was, toen ik student was, toen ik mijn dienstplicht vervulde en mijn eerste onderzoeksbaan kreeg, toen was Nederland wat je noemde in wederopbouw.'

'In die tijd hingen overal touwtjes uit de brievenbussen. De kinderen konden gewoon de voordeuren opentrekken en bij elkaar binnenlopen. Volwassenen ook. We vertrouwden elkaar en zeiden: "Make love, not war." Nu is het 2016. En zijn er heel veel dingen veranderd. We zijn de aarde aan het verwoesten.'

Afijn. Kijk het vooral zelf: