De kans is vrij groot dat je een genie bent, en dat je dat zelf ook stiekem vermoedt. Allemaal goed en aardig, maar hiermee bewijs je dat vermoeden.

En ook wanneer je de test niet goed hebt, hoef je nergens bang voor te zijn. Van de 3.500 mensen die de test deden, had 33% alle antwoorden fout. 83% had op z'n minst een vraag fout. En zelfs de studenten van de meest prestigieuze wiskundeschool, MIT, wisten de vragen vaker niet dan wel correct te beantwoorden. Slechts 48% van hen had alle vragen goed.

Dus.

En laat het je vooral niet tegenhouden om grootse dingen te bereiken: Een Zeker Persoon die binnenkort plaatsneemt in 't Witte Huis, zal ze vast ook niet allemaal goed hebben.

Deze Cognitive Reflection Test is bedoeld om te beoordelen of je een probleem kunt oplossen dat lastiger is dan het in eerste instantie lijkt. Met andere woorden: het meet je vaardigheden om methodisch te denken waar het logischer is om een voor de hand liggende conclusie te kiezen.

Goed.

De vragen

1. Een knuppel en een bal kosten samen € 1,10. De knuppel is € 1 duurder dan de bal. Hoe duur is de bal?

2. Als vijf machines er vijf minuten over doen om vijf onderdelen te maken, hoe lang doen honderd machines er dan over om honderd onderdelen te maken?

3. In een meer groeit een aantal waterlelies. Elke dag verdubbelt de hoeveelheid lelies. Als het 48 dagen duurt om het hele meer te bedekken, hoeveel dagen zijn er dan voor nodig om het halve meer te bedekken?

Niet stiekem naar de antwoorden kijken!


De antwoorden

De meest voor de hand liggende keuzes zijn bij alle de vragen incorrect. En wel hierom:

1. Vaakst gegeven verkeerde antwoord: € 0,10

Het juiste antwoord is: € 0,05

Verklaring: "€1 meer dan € 0,05 is € 1,05. En € 1,05 + € 0.05 is € 1,10."

2. Vaakst gegeven verkeerde antwoord: 100 minuten

Correcte antwoord: 5 minuten

Verklaring: "Elke machine doet er 5 minuten over om 1 onderdeel te maken."

3. Vaakst gegeven verkeerde antwoord: 24 days

Correct answer: 47 dagen

Verklaring: "Als de hoeveelheid elke keer verdubbelt, is het meer in precies één dag van de helft naar helemaal bedekt."

En? Gaat-ie nog?