Wij hebben de Schuurmanzusjes, maar onze Amerikaanse collega's kunnen er ook wat van. Voor hun nieuwste nummer strikten ze niemand minder dan Lena Dunham als cover girl. En dat levert meer dan prettig lees- en kijkmateriaal op. Hier alvast vijf voorproeven én een nieuwtje.

Foto's: Nathaniel Goldberg voor Harper's Bazaar US.

1) De foto'sHet thema van de Amerikaanse Bazaar: 'The daring issue: risk takers and style makers.' Heel passend is dat Dunham zeer gedurfd uit de kleren gaat voor een foto. Maar de rest van de beelden mogen er ook wezen: heerlijk retro, met een eye-liner die we graag eens kopiëren.

2) Het interviewBazaars Laura Brown sprak de Girls-bedenker in haar huis in Los Angeles. Een huis met veel 'jazzy touches', bijvoorbeeld luipaardbehang in de badkamer. Dunham praat onder meer over haar haat-liefdeverhouding met het internet, haar persoonlijke missie (positiviteit verspreiden) en haar toekomstdromen (terug naar film en meer lol maken). Haar vriend Jack Antonoff beschrijft een typische dag in Lena's leven: de wekker om 7 uur zetten en dan snoozen tot 10 uur.

3) Haar essayDe coverster is ook zelf in de pen geklommen, en schreef een essay over wat het voor haar betekent om gedurfd te zijn. Verrassend genoeg is dat níet naakt op tv verschijnen – dat maakt haar niet bang en vindt ze daarom niet gewaagd van haarzelf.

4) Haar wish listZe stelde ook een lijstje samen met haar essentials qua mode, muziek en meer, alles in die heerlijke quirky meets business stijl. Geef ons maar die Prada-jas en Karen Walker-zonnebril!

5) Een fijn filmpjeIn een fijn filmpje vertelt Lena meer over wie ze daring vindt (haar moeder Laurie Simmons) en wat ze niet kan handelen (oudere mannen die haar advies geven).

6) Goed nieuwsDunham kondigde eerder al aan dat seizoen zes het laatste wordt voor haar hitserie Girls, en nu is meer bekend over haar volgende filmische project: wederom een serie, weer voor HBO, ditmaal over een jonge schrijfster in de jaren '60 ten tijde van de tweede feministische golf. Werknaam: Max.

Genoeg Lena-materiaal, kortom. Wij kijken uit naar haar nieuwe serie en blijven haar nieuwsbrief Lenny Letter gulzig tot ons nemen - het essay van Jennifer Lawrence over gelijke betaling voor vrouwelijke acteurs al gezien?