Je droomt van een andere carrière, van een wereldreis, gewoon, van totaal iets anders. Maar je doet het niet, bang voor het onbekende. In deze rubriek spreekt Bazaar vrouwen die het wél gaan doen en/of hebben gedaan over hun bevindingen, angsten en learnings. Léonie Jeursen gaf 3 jaar geleden haar baan als marketeer op om een eigen bakkerij te beginnen.

Wie?

Léonie Jeursen (31 jaar). Studeerde toerisme en werkte als marketeer bij onder meer Club Med en DFDS Seaways. Nu is ze sinds 3 jaar eigenaar van Baksels, een bakkerij en winkel op de Bilderdijkstraat in Amsterdam.

Finger, Lip, Hand, Nail, Eating, Jaw, Organ, Cuisine, Food craving, Taste, pinterest
Eigen foto

Wanneer is het gevoel 'Het moet anders' ontstaan?

'Het kriebelde al een paar jaar. Sinds ik tijdens mijn studie in een delicatessenzaak heb gewerkt heb ik altijd de wens gehad om iets voor mijzelf te beginnen. In het jaar 2013 heb ik mezelf een goed voornemen gesteld: dit jaar ga ik me verdiepen in het onderwerp 'eigen zaak'. Wat heb ik nodig? Wat houdt het in? Dat soort dingen.'

Eenmaal dat gevoel hebbend: hoe heb je het verder aangepakt?

'Het ging ineens allemaal heel snel. In augustus datzelfde jaar kwam er een perfect pandje vrij, waarbij ik ook heel veel materiaal en keukenapparatuur kon overnemen. Dit was de uitgelezen kans om Baksels te starten.'

Op welk moment hakte je de knoop door?

'Uiteraard moest ik ook naar de financiën kijken, toen dat eenmaal haalbaar was, heb ik besloten om ervoor te gaan. Ik dacht: als ik dit nu niet doe, krijg ik spijt. Ik nam ook in overweging dat ik (destijds) 28 jaar was, en dat – mocht het echt helemaal mis gaan – ik nog jong genoeg was om weer de arbeidsmarkt op te gaan.'

Kun je dat moment omschrijven?

'Ik voelde me er gek genoeg heel zeker over. Iedereen benadrukte dat het wel een hele grote stap was, dat het zo stoer van me was... Maar ik dacht alleen maar: ik ga dit gewoon doen. En het gaat gewoon lukken! What's the worst that can happen?!'

Het was vast niet alleen hosanna. Heb je ook wel eens gedacht 'Wat doé ik?!'?

'Ja hoor, absoluut! Sowieso kon ik de avond na mijn allereerste dag open niet stoppen met huilen. Ik was zó overweldigd, niet alleen door de positieve reacties en lieve mensen die me op de eerst dag kwamen steunen, maar ik had ook een beetje het 'Help! En nu!?'-gevoel. En op sommige momenten, wanneer je bijna 7 dagen per week met je zaak bezig bent, wordt het me ook weleens te veel. Gelukkig kan ik me dan heel goed afsluiten van werk en even alleen met mezelf bezig zijn. En vooral blijven denken aan hoe goed het gaat, dat ik dat maar even heb neergezet. Helpt ook altijd.'

Food, Cuisine, Sweetness, Dessert, Red, Dishware, Cake, Baked goods, Ingredient, Red velvet cake, pinterest
De inmiddels beroemde red velvetcake. Baksels staat inmiddels bij Amsterdam Inside in de top 10 van beste taartplekken van Amsterdam.

Wat mis je aan toen?

'Baksels is een eenmanszaak, daardoor miste ik in het begin vooral collega's. Mensen die je elke dag ziet en waar je lekker tegen aan kan kletsen. Inmiddels heb ik twee stagiaires en veel vaste klanten die me aan kunnen horen. Daarnaast natuurlijk de zekerheid die een werkgever je geeft; vakantiedagen, pensioenopbouw...'

Ja, want alles leuk en aardig, maar hoe werkt dat financieel?

'Allereerst heb ik het voordeel gehad dat ik een bestaande bakkerij overnam, hierdoor was de investering een stuk lager omdat ik veel apparatuur en inrichting kon overnemen. Inmiddels heb ik dat allemaal vernieuwd, maar om te beginnen was dit heel fijn. Daarnaast heb ik het voordeel gehad dit met eigen vermogen te doen, waardoor een lening bij de bank niet nodig was. Wat inkomen betreft, dat was in het begin natuurlijk minder dan ik gewend was. Maar mijn vriendje stond hier volledig achter en we hadden wel een buffertje om een eventueel gat op te vullen. Gelukkig viel dit allemaal heel erg mee en had ik al gauw een prima salaris voor mezelf.'

Und jetzt: waar sta je, hoe nu verder?

'Het gaat supergoed met Baksels. We zijn inmiddels uitgegroeid tot een bakkerij die op dit moment aan 14 vaste horecaklanten in Amsterdam levert. De ruimte die ik nu heb begint wel een beetje krap te worden, meer capaciteit is binnenkort wel nodig. Dus ik hou mijn ogen open voor een grotere ruimte.'

Heb je wel eens gedacht: had ik dit maar jaren eerder gedaan?

'Nee, voor mij kwam dit precies op een goed moment in mijn leven. Ik heb 7 jaar in de marketing gewerkt en daar heb ik veel ervaringen op gedaan die ik niet had willen missen en waar ik nog altijd profijt van heb.'

Wat heeft het je opgeleverd?

'Ik ben vooral supertrots op wat ik heb neergezet. En ondanks dat ik harder werk dan ooit, voel het ook heel vrij om je eigen baas te zijn.'

Wat zou je anderen die met de gedachte spelen aanraden?

'Wees vooral zeker van het feit dat je doet waar je hart ligt. Hard werken is niet erg als je iets doet waar je heel blij van wordt. Fulltime taarten bakken is tóch anders dan op thuis zondag op je gemakje één cake in de oven schuiven. Daarnaast zou ik willen aanraden om klein te beginnen, probeer het eerst alleen of met zo min mogelijk personeel te doen.'

Wat zou je hen afraden?

'Loop niet te hard van stapel, zet eerst iets neer dat helemaal perfect verloopt voordat je denkt aan een tweede vestiging of uitbreiding. Er gaan zo veel zaken over de kop die te snel willen…'

Meer uit deze serie:

Judith, van marketeer naar een eigen horecagelegenheid met sociale inslag:

Hedwig, verkocht haar huis om in een oud Volkswagen-busje de wereld rond te trekken:

Vivian, ging van psycholooog naar weddingplanner: