Lunchen op werk kán een hele sociale aangelegenheid zijn. Of juist niet, trouwens. Daarom hier een lesje -jawel- lunchetiquette, om de vrede op de werkvloer een beetje te bewaren.

1. Wees beschaafd

In een ideale wereld zou lunchen achter het bureau gezien worden als een bijzonder fenomeen, maar vooralsnog is het op vele burelen de norm. Daar komen we met z'n allen wel overheen, zolang er maar een beetje manieren bij komen kijken.

Dat wil zeggen: zorg voor acceptabele kauwgeluiden wanneer je al starend naar je beeldscherm aan je middagmaal begint, eet niets wat je op de vloer hebt laten vallen en ruim netjes alle kruimels op als je klaar bent.

2.Wees niet bang voor geurig eten

Er wordt vaak anders beweerd, maar iedereen heeft wel een hekel aan iets, en er valt niet met iedereen rekening te houden. Wees dan wel - indien besloten om het curryexperiment van gisteravond mee te nemen - zo vriendelijk om alle verpakkingen en restjes in een prullenbak ver uit de buurt te deponeren.

3. Houd de magnetron niet al te lang bezet

Ook al sta je in het volste recht om de magnetron te gebruiken om op te warmen wat je maar wil: als je 'm langer dan tien minuten nodig hebt, zorg dan dat je luncht ná het piekuur. Is wel zo netjes.

4. Houd je voedingsadviezen voor je jezelf

Je maakt absoluut geen vrienden als je commentaar levert op wat je collega's zo al naar binnen werken, ook al is het nog zo aardig bedoeld.

5. Houd de keuken netjes

Deze is een makkie. De keuken is een publieke ruimte. Als je er een troep van maakt, ruim je het op. Heel simpel en 't voorkomt een heleboel irritaties.

6. De koelkast is gemeenschappelijk terrein

Net als bij de keuken zijn de regels voor de koelkast vrij simpel: zet je naam op je eten (puur uit voorzorg), zorg ervoor dat je wat je er dan ook inzet niet lekt en eet niet van andermans eten. Als laatste: let erop dat je geen vergeten voedsel in de koelkast hebt staan, geen enkele ambtgenoot wordt blij indien blootgesteld aan een ondefinieerbare substantie.

7. Ga 'ns een keertje met je collega lunchen

Goed voor de saamhorigheid en de productiviteit.