'Alle begin is moeilijk' zo luidt het aloude gezegde. En niets is minder waar: hier zijn een zestal zaken die het misschien iets makkelijker hadden gemaakt, toen je met werken begon. Immers: goed advies komt nooit te laat, toch?

1. Maak een gedetailleerde todolijst

Als iets langer dan een uur duurt, dan is het niet specifiek genoeg. Een gedetailleerde todolijst houd je gefocust en productief.

2. Hoe meer vragen, hoe beter.

Vragen stellen is juist goed en zorgen ervoor dat je alleen maar sneller leert. Daar komt bij dat uiteindelijk geen mens zal onthouden dat je ze gesteld hebt (echt waar!).

3. Schrijf alles op

Zelfs als je denkt dat het niet nodig is (hier spreekt iemand uit ervaring). Iedereen vergeet weleens wat. Dus nog een keer: schrijf alles op, you'll thank yourself later.

4. Het is niet aan jou om het oneens te zijn met feedback

Dus schiet niet meteen in de verdediging als iemand commentaar levert op je werk. Denk er over na en zie hoe het je kan helpen, neem het mee en ga door.

5. Vraag om hulp als je dat nodig hebt

Is er paniek, ben je het overzicht kwijt, is het licht aan het einde van de tunnel niet te zien? Aangeven waarop en wanneer je vastloopt is goed, zo krijg je inzicht in hoe te handelen als het nog een keer gebeurt.

6. Niemand denkt zoveel aan jou als, nou ja, jij dat zelf doet

De allerbelangrijkste. Iedereen denkt aan zichzelf, en aan hoe ze overkomen.

Hear hear!