Wat, we laten ons toch niet klein krijgen door zo'n koutje? Nee, eigenlijk is het meer dan een koutje, klopt, maar goed, werk wacht, en we moeten toch zeker wel halfdood zijn willen we niet op ons werk verschijnen. Sterk, zijn we. Krachtig, zijn we.

En dom, zijn we. Want zo handig ís het dus helemaal niet om met stijgende koorts, knallende koppijn of wat dan ook voor ziekverschijnselen gewoon aan het bureau te schuiven.

Allereerst: jij mag dan wel denken dat je zo'n fijne powervrouw bent - nee, jóu krijgen ze niet klein - maar newsflash: je bent niet alleen op de wereld/het kantoor. Om je heen zitten namelijk collega's, die zeer zeker niet zitten te wachten op de bacillen die jij rondstrooit. Sterker nog: ze kunnen er zelfs vatbaar voor zijn, waardoor jij heel fijn iedereen aansteekt en iedereen op halve kracht werkt, waardoor er het nodige blijft liggen.

Snap je?

Het is lastig in te schatten, maar alleen al in Amerika kost het het bedrijfsleven een slordige 250 miljard dollar (!), die mensen die eigenlijk gewoon in bed hadden moeten blijven liggen, zo blijkt uit onderzoek.

Want los van het gevaar op de halve werkvloer die in de lappenmand ligt, kun jij ook niet op volle toeren werken. En dat kost geld. Helemaal als je blijft kwakkelen. Beter is het dus om gewoon een dag volle rust te nemen en bij te komen, in plaats van stoer te doen en je vervolgens wekenlang beroerd te voelen.

Zweeds onderzoek toont ook aan dat een ziek gevoel kan leiden tot zoiets als depersonalisatie. Eenvoudig gezegd: je bent er niet bij met je kop. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat juist de mensen die alle focus moeten hebben - denk leraren, verpleegsters - naar werk blijven gaan, ook al gaat het eigenlijk niet. Zij komen drie tot vier keer zo vaak tóch opdagen bij ziekte. Dat terwijl ze juíst alle aandacht moeten houden, omdat ze verantwoordelijk zijn voor anderen.

Natuurlijk, je hoeft niet voor iedere dwarszittende scheet de personeelsafdeling te bellen dat je er die dag niet bent, helder. Maar de algemene gedachte dat je niet sterk bent als je je ziek meldt, mag best even geherinterpreteerd worden, als je deze cijfers en onderzoeken zo bekijkt.