Uit recent onderzoek is gebleken dat werken tot in de late uurtjes extreem slecht is voor je gezondheid, en voor vrouwen al helemaal.

Over het nieuwe onderzoek staat er in Journal of Occupational and Environmental Medicine geschreven dat er serieuze gezondheidsproblemen op de loer liggen als je na een volledige werkdag er nog een paar werkuren extra aan vastplakt.

Maak jij je hier schuldig aan? Tip: neem een stap terug! 'Mensen die jarenlang te veel extra uren besteden aan hun werk, lopen een grotere kans om later een chronische ziekte te krijgen', zegt Allard Dembe, een professor aan de Ohio State University's College of Public Health en hoofd van het onderzoek.

Na het onderzoeken van werkschema's en medische geschiedenissen van zo'n 7.500 carrièretijgers uit Amerika, ondervonden de onderzoekers dat vrouwen die meer dan zestig uur per week werken drie keer meer kans hebben op het krijgen van diabetes, kanker en hartziekten. De groep die (te lange) dagen maakt blijkt ook vier keer zoveel kans te hebben om artritis te krijgen, in vergelijking met vrouwen die veertig uur per week werken of minder.

Mannen die overuren draaien lopen net als vrouwen een hoger risico op het krijgen van ziektes en aandoeningen, maar stukken minder dan het vrouwelijke geslacht. De studie laat zien dat mannen die zestig uur per week of meer werken, slechts twee keer zoveel kans hebben op het krijgen van artrose of artritis – ze lopen dus de helft minder risico dan vrouwen.

Ondanks dat er nog geen duidelijk bewijs is waarom er zo'n groot verschil zit tussen de sekse, verwachten de ondezoekers dat vrouwen vaker wisselen tussen verschillende rollen dan mannen. 'Vrouwen moeten balans zoeken tussen de verschillende rollen die ze vervullen; ouderschap, huishoudelijke taken en werk', volgens Dembe. Zoveel werk op je nemen vergt natuurlijk ontzettend veel energie. De onderzoekers denken dat slaaptekort ook een grote rol speelt wat betreft de gezondheid van vrouwen. Niet genoeg slaapt zorgt ervoor dat het lichaam in voortdurende staat van stress.

Dus op tijd je laptop dicht na een lange dag!