Per jaar tikken we gemiddeld 40.000 woorden weg als het gaat om e-mails. Daar valt met gemak een boek mee te vullen. Voor het grootste deel is de e-mail toch nog best een technologische vooruitgang om blij mee te zijn (je zou maar zoveel brieven moeten schrijven...). Dat er in dat driftige mailverkeer weleens tergende berichten voorbijkomen waar je niet per se op zit te wachten, en waardoor je je computer eigenlijk gewoon uit het raam zou willen kieperen, is vervelend, maar valt wat aan te doen. Daarom: een aantal mails waar we de bibbers van krijgen, en wat we eraan zouden kunnen doen om te voorkomen dat die computer straks op straat aan gruzelementen ligt.

Vorige week hadden we het al over de zelfpromotiespam, deze week: de kettingbrief.

Ja, je leest het goed: de kettingbrief. Waar-ie vroeger (pak 'm beet 20 jaar geleden) nog wel een beetje zo z'n charme had, is de digitale kettingbrief anno 2016 simpelweg niet meer te doen. Overigens geldt dat ook voor de 'deel deze status voor bewustzijn voor - insert hier vreselijke ziekte -'. Vooropgesteld: vreselijke ziektes zijn vreselijk, en bewustzijn voor vreselijke ziektes belangrijk. Maar geen mens is geholpen met een random gekopieerde tekst.

Maar goed, de kettingbrieven dus. Sowieso denk je steevast dat er achter ieder plaatje en iedere link in de tekst een virus van heb ik jou daar zit. Daarnaast vermoed je doorgaans dat de afzender vast en zeker  een niet te traceren man uit een arm Afrikaans land is, die via een brief als deze jou je zuurverdiende centen afhandig probeert te maken. 

Maar er zijn dus heus nog mensen die denken dat er anderen zitten te wachten op een mail met een dusdanige standaard tekst, dat alle glans en waarde van welke boodschap ook wegvalt. Dus: lief hoor, een dergelijke mail met dingen als 'ik moest dit kopiëren en stuur dit naar 7 sterke en dappere vrouwen in mijn vriendenkring, in de hoop op meer geluk'. Dank ook, dat ik als sterk en dapper word bestempeld. Maar ik vermoed zomaar dat er bijzonder weinig geluk voortkomt uit een dergelijke copy-paste-actie.

What to do? In het papieren archief ermee, en wel direct. Oftewel: DELETE!