Je blijft maar uitstellen, je zit al aan je zesde bak koffie, maar er is nog niets zinnigs uit je handen gekomen. Basta! Deze 5 trucs zorgen voor meer focus en productiviteit. Aldus de wetenschap dan, hè? Maar het is 't proberen allicht waard.

Zet de radio aan

En dan bij voorkeur dit soort muziek. Volgens een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Consumer Research zorgt de juiste dosis omgevingsgeluiden voor meer creativiteit en productiviteit. Let wel op: achtergrondgeluiden van de tv leiden bijvoorbeeld juist weer af: het geluid moet welgeteld 70 decibel zijn.

Ruim je bureau op 

Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd, zo blijkt. Onderzoekers aan Princeton onderzochten de verschillen tussen een opgeruimde omgeving en die waar het één grote troep is, en kwamen erachter dat al die losse zooi je alleen maar afleidt, zorgt dat je minder productief bent en tot stress leidt. 

Lang leve het internet

Nee, helder, je moet niet de godganse dag op Facebook naar statusupdates kijken, en urenlang kattenfilmpjes op Youtube zal de baas ookniet bepaald waarderen, naar feit is wel dat na het kijken van een stand-upcomedy-act op YouTube, deelnemers aan een onderzoek 10 tot 12 procent meer moeilijke sommen op wisten te lossen. Ook het zien van lieve foto's helpt: volgens een onderzoek aan de Hiroshima University voelden mensen zich daardoor veiliger, waardoor ze minder fouten maakten. 

Zorg voor de juiste temperatuur

Waar zoal geen onderzoek naar is gedaan, hè? Naar de juiste temperatuur om zo veel mogelijk uit je handen te krijgen, bijvoorbeeld. 24,4 graden is 't beste, en dat terwijl in katoren de meeste klimaatsystemen staan afgesteld op 21,1 à 22,2 graden. Kouder maakt wederom dat je wordt afgeleid; je gaat andere dingen dan werken doen om het warmer te krijgen.