Per jaar tikken we gemiddeld 40.000 woorden weg als het gaat om emails. Daar valt met gemak een boek mee te vullen. Dat er nogal wat clichés in dat drukke mailverkeer sluipen, is nogal wiedes, maar ook: te voorkomen en eigenlijk zonde van de moeite die je sowieso moet doen om een kloppende mail op te stellen. En dus: vier clichés om vooral niet meer te gebruiken, en waarom dan wel niet.

"Ik hoop dat alles goed met je gaat"

Op dat hopen dat alles goed gaat, volgt vaak een standaard mail met als uitsmijter een suf verzoek. 'If the text "I hope you're well" is any indication, is probably a request for a favor,' schrijft Iemand Die Het Zat Is voor The Cut. Daarbij hopen de mensen die bovenstaand zinnetje mailen vaak helemaal niet per se dat alles goed met je gaat, want de ontvanger is dikwijls een onbekende. En dus: stop maar gewoon met net doen alsof het je een biet kan schelen, tenzij het je een biet kan schelen - maar omdat de onbekende ontvanger er sowieso al vanuit gaat dat je dat niet doet, kun je 'm net zo goed skippen.

"Ik dacht: laat ik eens een mailtje sturen"

In plaats van dat te denken - wat op zich evident is, dat je eraan dacht, gezien je het mailtje stuurt - kun je natuurlijk ook gewoon ter zake komen en vertellen wat je van de ontvanger zou willen.

"Is dit misschien iets voor..."

Mails met 'is dit misschien iets voor [doelgroep]', zijn vaak mails waarin goederen en diensten worden aangeprezen die absoluut helemaal niets zijn voor [doelgroep]. En dus: als je iets hebt waarvan je stellig overtuigd bent dat het iets is voor [doelgroep], laat bovenstaande zin dan vooral weg.

"We kunnen je op de valreep exclusief X en Y aanbieden"

Wat zoveel betekent als: de rest heeft last minute afgezegd en jij bent hun laatste hoop. Eerlijkheid duurt nog steeds het langst, heus.

Heb je behoefte aan contact met like-minded vrouwen uit andere branches, die jouw netwerk vergroten? Meld je nu aan voor Harper's Bazaar Business Club voor maar €10 per maand en breid je netwerk flink uit.

MELD JE AAN VOOR DE HARPER'S BAZAAR BUSINESS CLUB