Terwijl jij aan het zwoegen bent op die motivatiebrief, lijkt de ander er helemaal geen nodig te hebben. Sterker nog, die bewandelt met het grootste gemak de sollicitatieprocedure en heeft binnen no-time die baan te pakken, zonder maar een woord op papier te hebben gezet. Hoé dan?!

1. Laat je stem horen

Zorg dat je opgemerkt wordt door de mensen in jouw vakgebied. Online platforms zijn een perfect middel voor. Richt je eigen website op, bijvoorbeeld, en deel jouw visie, artikelen, foto's en video's. Dan kan jouw toekomstige werkgever met één muisklik zien wat je te bieden hebt. Ook slim: de pers benaderen. Wie weet leiden jouw ideeën wel tot een nieuw artikel, kun je meteen de pers te woord staan als deskundige. 

2. Netwerken, Netwerken, Netwerken

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: netwerken, dat is belangrijk. Tijdens zo'n borrel kun je zomaar aan de praat raken met de directeur van het bedrijf waar je al tijdenlang wilt werken. Wie weet sleep jij pardoes een sollicitatiegesprek binnen, en dat niet alleen, je hebt ook nog een streepje voor op de rest. Je hebt immers al kennis gemaakt met de directeur en precies uitgelegd wat te bieden hebt.  

3. Wacht niet langer op recruiters

Wil je opvallen? Wacht dan niet langer op recruiters die beloven binnen 5 dagen te reageren op jouw sollicitatiebrief (wat ze in de praktijk dus nooit doen). Richt je direct tot het bedrijf, zoek de eindredacteur, directeur, manager of andere leidinggevende en geef aan dat je graag langskomt voor een gesprek. Zorg ervoor dat recruiters niet meer jouw toekomst bepalen en ze je (soms per ongeluk) uit het sollicitatieproces filteren. 

4. Wees actief op sociale media

Kost misschien wat van je tijd, maar het kan zeer waardevol zijn. En dan doelen we niet op het versturen van een rits snapchats of het bekijken van de vakantiekiekjes op Instagram. Wat we bedoelen is simpel: volg actief het bedrijf waar je wil werken en reageer (met mate) op de berichten die ze plaatsen, of deel ze. Het zou zomaar kunnen zijn dat ze uit nieuwsgierigheid jouw naam door de zoekmachine halen, bij jouw website of profiel terecht komen en je binnen no-time een bericht in de mailbox ontvangt.