Social media; het is een vloek en een zegen tegelijkertijd. Je kunt het immers inzetten als ultiem pr-middel om jezelf eens goed op de kaart te zetten. Maar doe je dat niet goed, dan zijn de rapen gaar. Kortom: een les hoe je nou zo goed mogelijk online te profileren kan geen kwaad. We vroegen het Cilla Zwarts-Voogd, freelance accountmanager bij The Influencers Movement. Zij werd zélf via het digitale netwerk geheadhunt, en kan het dus weten.

Op welke punten moeten we letten als we ons willen profileren op Linkedin?

- Zorg dat je pagina op orde is en voeg werkervaring, studies en cursussen altijd meteen toe. Elke ervaring op werkgebied is er één extra.

- Zorg voor een groot en breed netwerk. Investeer tijd in het zoeken naar bekenden en voeg mensen toe waarvan je denkt dat ze nu of in de toekomst iets voor je kunnen betekenen, met een kort berichtje erbij waarom je ze toevoegt. Voeg vooral ook bedrijven toe die je leuk vindt; zo kun je de vacatures nauwlettend in de gaten houden.

- Zorg voor een mooie, heldere en scherpe profielfoto en wat info over jezelf. Dat is toch wel je visitekaartje.

- En last but not least (vooral voor studenten); zorg dat je al begint met 'LinkedInnen' als je aan je studie begint, en niet pas als je klaar bent! Op deze manier heb je al een mooi netwerk opgebouwd en kun je wellicht na je studie meteen aan de slag.

Wat is de meest gemaakte fout bij het online profileren?

Geen profielfoto instellen. Maar ook te weinig of geen info geven over jezelf of het niet netjes bijhouden van je page. Gewoon een duf en oninteressant profiel. Laat je persoonlijkheid doorschemeren!

Welke 3 dingen moet je vooral niét doen?

- LinkedIn gebruiken als een soort Facebook. Laat Facebook en LinkedIn wat dat betreft gescheiden; LinkedIn is voor werk gerelateerde berichten, Facbook voor de lol (meestal, dan). Ga je ook niet op verschillende online media op een andere manier neerzetten, je bent wie je bent.

- Een onduidelijke of onaantrekkelijke foto plaatsen. Of een vakantiefoto. Of een foto met alcohol in je hand en een feestmuts op. Gewoon niet doen.

- Werkervaring/studie/cursussen toevoegen aan je pagina, terwijl je die niet hebt. Je denkt misschien meer kans te maken op die leuke functie, maar je valt toch wel door de mand.