Netwerken is belangrijk. Dat weet jij, dat weet ik, dat weet de zakenwereld, dat weet iedereen. Maar goéd netwerken is een vak apart. Een vak dat je moet kennen, want anders ben je tijden bezig met het puinruimen van je aangebrachte imagoschade. Linkedin tipt de gouden regels. 

1. Start al met netwerken vóórdat het echt nodig is.

Bijna een kwart (23%) van Nederlands talent hoort over een nieuwe baan door iemand die al bij dat bedrijf werkt. Maar liefst 35% van de mensen die een nieuwe baan vinden, is dan ook aangedragen door een huidige werknemer van dat bedrijf. Netwerken is dus heel belangrijk als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Denk na wie in jouw omgeving je kan helpen, zonder van de daken te schreeuwen dat je 'op zoek bent naar een nieuwe uitdaging' (als je al een baan hebt, that is). Licht die mensen in.

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Heb je een sollicitatiegesprek of ga je naar een netwerkborrel? Zorg dan dat je voorbereid bent en weet met wie je gaat praten. Check van tevoren even de social media-kanalen van de aanwezigen om te zien of er gedeelde connecties ('hé, ik zag dat jij die en die ook kent!') of interesses ('Nou, jij slaat ook graag een potje golf?!') zijn. Of misschien zijn er overeenkomsten in opleiding of woonplaats. Zo vermijd je de koetjes en kalfjes ('Lekker weer, hè?') en heb je een betekenisvoller gesprek.

3. Zorg dat je genoeg te vertellen hebt

Zorg dat je met goede gespreksonderwerpen op de proppen komt. Ongemakkelijke stiltes vermijd je door een aantal talking points achter de hand te hebben. Laat zien dat je een natuurlijke prater bent en makkelijk in de omgang. Let wel: ga ook niet als een kip zonder kop staan ratelen, soms kunnen stiltes functioneel zijn, mits ze niet te lang duren.

 4. Wees niet bang om je persoonlijkheid te laten zien

Je hoeft echt niet alleen maar over werk te praten. Een sollicitatiegesprek of netwerkevent is ook een goed moment om te laten zien wie jij bent als persoon. Mensen houden van sociale mensen, dus als je samen met iemand kan lachen, laat je ongetwijfeld een blijvende indruk achter. Ken daarbij wel de grens: je hoeft niet in gesprek 1 je hele hebben en houwen bloot te geven.