Topvrouwen verdienen een platform, vinden wij hier bij Bazaar. Niet voor niets organiseren we jaarlijks de Women of the Year Awards en nomineren we iedere week een vrouw die wat ons betreft een pluim verdient. Doen ze ook bij Topvrouw van het jaar, waar - je raadt het al - ieder jaar één vrouw wordt gekroond tot rolmodel om zo volgende generaties volop te inspireren. Tromgeroffel: de genomineerden voor 2016 zijn bekend.

De kanshebbers op de prijs zijn dit jaar Cathelijne Broers (Directeur Stichting Producties De Nieuwe Kerk & Hermitage Amsterdam), Ingrid Thijssen (Lid Raad van Bestuur / COO Alliander) en Claudia Zuiderwijk-Jacobs (Voorzitter Raad van Bestuur Kamer van Koophandel). Zij verdienen wat betreft de jury aandacht en zichtbaarheid, gezien hun durf, ambitie en leiderschapsstijl.

Een lastige keuze voor de vijfkoppige jury, aangezien de drie vrouwen allen een uitmuntende staat van dienst hebben. Zo wordt Cathelijne Broers door haar collega's volop geroemd om haar leiderschap, omdat ze, aldus de directeur van het Amsterdams Museum Paul Spies in de Volkskrant: 'Niet het machogedrag van menig cultureel directeur heeft. Ze krijgt amper subsidie, moet alles afdwingen en doet dat zonder een dwingeland te zijn.' 

Ook Ingrid Thijssen weet durf en leiderschap uitstekend te combineren. 'Ik ben behoorlijk compromisloos op output, maar ik geloof er in dat mensen beter gaan presteren als je ze stimuleert. Daarom maak ik dagelijks complimenten. Ik probeer altijd waarderend te luisteren. Dat is een mindset,' aldus Thijssen in een interview. Waarmee de topvrouw maar weer eens bewijst dat een positieve omgang met collega's het ware geheim is achter het succes van een goede leider.

Maar is het daar de dames nu werkelijk om te doen: de baas zijn? Volgens Claudia Zuiderwijk-Jacobs niet. 'Zo heb ik altijd naar mijn werk gekeken. Het gaat mij om de inhoud. Het is niet belangrijk om de baas te zijn. Het is belangrijk om iets te kunnen leren, om je te ontwikkelen, om iets bij te dragen,' zo vertelde de Voorzitter Raad van Bestuur Kamer van Koophandel aan het NRC.

Op 29 september wordt de winnares te midden van 200 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven bekend gemaakt in de Duif in Amsterdam.