Op de vrijdagmiddag - of gewoon op een doordeweekse woensdagavond, het gebeurt, heus! -  worden er hier en daar op kantoor weleens wat flessen wijn opengetrokken. Bij sommige bedrijven gaan die borrels er wat stijfjes aan toe, maar er zijn ook bedrijven waar Bert van de directie na een kwartiertje al de karaokebar van stal haalt of waar Gerda van de ICT standaard de moppentrommel opentrekt. 

Toch blijkt uit een recente studie dat vrouwen steeds minder socializen met collega's op het werk. Jammer, want een borrel kan best eens nuttig zijn voor je netwerk en het maakt de gehele werkervaring er ook nog een stuk gezelliger op. Wie zich vanavond (of binnenkort) schaart naar een werkborrel heeft wellicht baat bij deze tips. 

Bedenk eerst: wat is het doel?

Ga niet steevast iedere borrel af, maar bedenk eerst wat je er zelf uit wil halen. Wil je een aantal nieuwe teamgenoten wat beter leren kennen of zou je het liefst wat nieuwe contacten opdoen voor je netwerk? Wees selectief en stel prioriteiten. 

Laat die fles wijn een keer staan

Socializen hoeft niet altijd te betekenen dat je met collega's een glas (of fles) alcohol achterover tikt. Doe eens gek en organiseer een sportwedstrijd, ga met zijn allen lunchen of neem je team eens mee naar die pas geopende koffietent of ijssalon. Nieuwe plekken leveren vaak nieuwe gesprekken op. 

Heb het niet over zaken

Je babbelt de hele dag door al over de nieuwe begrotingen en formulieren die nog ingevuld moeten worden. Laat het los en toon eens wat interesse in het privéleven van 'n ander. Misschien blijkt Bert van de directie toch interessanter dan je in eerste instantie dacht. Een aantal andere ongeschreven regels: praat altijd met de directeur, betrek de muurbloempjes en bedank iedereen na afloop.

Betrek ook de afwezigen

Niet iedereen kan aanwezig zijn, dus hou hen op de hoogte, wellicht maken ze de volgende keer wel wat tijd vrij om bij de borrel aanwezig te zijn. Betekent natuurlijk niet dat jij een rits kekke foto's op Facebook of Instagram moet zetten, een samenvatting in het geschreven woord voldoet ook. 

Ga een keer niet

Ook belangrijk, sla eens een borrel af. Je wilt immers niet bekend staan als het feestbeest binnen een team. Denk dus goed na over welke borrels nuttig kunnen zijn voor je netwerk of die het werk bevorderen. Een beetje mysterie kan soms geen kwaad. 

Bron: Harper's Bazaar UK