Het blijft een gevoelig punt, loonsverhoging vragen. Maar wanneer jij inmiddels het hele bedrijf runt in ruil voor een minimumloon, moet je er echt om vragen. Want je verdient het. Weet je niet hoe salarisverhoging vragen aan te pakken? We doen een voorzet.

Loonsverhoging vragen doe je zo

Goede timing

Wanneer kun je het beste salarisverhoging vragen? Op het moment dat je baas zojuist een grote zakendeal heeft misgelopen, kun je beter even wachten met loonsverhoging vragen. Begin pas een gesprek wanneer hij of zij goed gehumeurd is of nadat je een compliment hebt ontvangen. Wanneer je plaats mag nemen aan de onderhandeltafel, hou dan deze feiten even in het achterhoofd:

Vrouwen met een diploma verdienen gemiddeld een stuk minder dan mannen die helemaal geen diploma hebben. Misschien heeft dit ook wel te maken met het feit dat veel vrouwen 'niet onderzoeken welke functies binnen het bedrijf het meeste geld opleveren,' zegt Millicent McCoy, vice-president van managementfirma Handy Associates. 'Werken in de sales levert bijvoorbeeld meer op dan PR, maar vrouwen kiezen toch vaak voor die laatste omdat ze het "gepaster" vinden.' Ook opvallend is dat vrouwen die promotie maken of extra taken op zich nemen vaak niet om het bijbehorende salaris of de titel vragen. Tijd voor verandering dus!

Kom voor jezelf op

Sommige vrouwen vinden het lastig om voor zichzelf op te komen en in een poging het te verdoezelen overdrijven ze juist. 'Vrouwen eten zichzelf helemaal op voordat ze om een loonsverhoging vragen,' aldus J. Robert Harman, senior vice-president bij Booz, Allen & Hamilton, een managementadviesbureau. 'Wanneer ze dan uiteindelijk de stap durven te zetten, stormen ze naar het kantoor van de baas en roepen: "Ik wil nu een loonsverhoging of anders!"' Vergeet niet dat beleefdheid ook loont.

Hoeveel loonsverhoging je het beste kunt vragen? Een goed bedrag om mee te beginnen ligt zo'n vijf tot tien procent hoger dan je huidige salaris, maar wie promotie krijgt kan ook vragen om een bedrag tot 25 procent. De meeste werknemers, ongeacht functie of loon, kunnen jaarlijks rekenen op een verhoging die gelijk is aan de kosten van het levensonderhoud. Zorg dus dat je niet achterloopt.

Stippel de juiste strategie uit

Hoe vraag je loonsverhoging? Zomaar de deur intrappen van je werkgever brengt je zeer waarschijnlijk geen cent verder. Zorg voor een goede voorbereiding en werp eens een blik op het compensatieprogramma van het bedrijf. Ook goed om te onderzoeken is hoe je in de markt ligt: hoeveel ben je eigenlijk waard als medewerker? 'Kijk eens naar de huidige vacatures of beter, spreek af met iemand die het bedrijf net verlaten heeft,' raadt Millicent McCoy aan. Dit zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot essentiële informatie.

Stel de juiste vragen

Ga niet met een ellenlange lijst naar kantoor, maar stel alleen scherpe vragen. Wanneer komt de baas met een antwoord over jouw eventuele loonsverhoging? Welke taken moet je uitvoeren om meer te verdienen? Vragen waar hij of zij een duidelijk antwoord op kan geven.

Vergeet niet dat er altijd risico's verbonden zijn aan zo'n gesprek. Wanneer het bedrijf je onder de loep neemt, kunnen ze ook tot de conclusie komen dat je te veel verdient (daar gaan we niet vanuit natuurlijk). Maar wie minder risico wil lopen, kan natuurlijk ook gewoon een potje slijmen of keihard aan de bak gaan. Dit levert misschien niet direct harde centen op, maar wie weet prijkt jouw naam al gauw bovenaan de lijst met potentiële promoties.

Gooi alle verlegenheid over boord

Wees niet bang om af en toe even je gezicht te laten zien op het kantoortje van je manager. Heb je belangrijke documenten? Breng ze dan persoonlijk langs. En wanneer je dan toch aan de praat raakt over jullie kinderen, het bedrijf of ach waarom ook niet, het weer, kun je meteen een gesprek aanknopen over je carrière. 'Wacht niet tot het jaarlijkse evaluatiegesprek,' zegt James Garinger van productiebedrijf White Consolidated. 'Effectiever is het om samen even een kop koffie te drinken of een lunchafspraak te maken.'

Zoek uit wie het voor het zeggen heeft

Even graven en dan weet jij precies bij wie je aan moet kloppen. Pietje van de administratie heeft misschien wel meer voor het zeggen dan manager Lieselot die je regelmatig op de vingers tikt. Wanneer alle pogingen tot niets leiden kun je altijd nog switchen van baan. Soms is stoppen bij het bedrijf waar je werkt de enige manier om een hoger salaris te krijgen. Een werkgever die jou namelijk als vanzelfsprekend beschouwd, ziet pas in hoe waardevol je bent als je ergens anders werkt. Grote kans dat hij (als het even kan op zijn blote knietjes) weer bij je aanklopt en je dit keer het salaris geeft dat je verdient.

Bron: Harper's Bazaar UK