We schreven hier eerder al dat het je vijftien minuten van focus kost voor je helemaal op kunt gaan in een taak. En dat als je die vijftien aantikt, je een superproductieve staat van zijn bereikt die we flow noemen. Als je, door wat voor legitieme reden dan ook, het gevoel krijgt dat je je Facebook moet checken, of buienradar.nl, of NU.nl, of harpersbazaar.nl (hartstikke legitiem), is het dag met die flow - en kost het je nadien weer vijftien (best wel kostbare) minuten voor je 'm weer te pakken hebt.

Goed. Om die superproductieve staat van zijn te bereiken, en te behouden, is er een aantal Handige Harry's dat je daarbij kan helpen. Een daarvan is muziek. Om afleidende achtergrondgeluiden uit te schakelen, is muziek je beste vriend. Maar, het ligt er wel aan wèlke muziek je kiest.

De klassieke noten van Bach of hipperige popmuziek gaan de klus niet klaren, zo blijkt uit onderzoek. Komt omdat die muziek over het algemeen te voorspelbaar is om die onregelmatige kantoorgeluiden volledig buiten te sluiten.

Wat je het beste kunt doen is een albumpje met natuurgeluiden aanzetten. Volgens dit onderzoek hebben natuurgeluiden een superpositieve invloed op je concentratie. De muziek is onvoorspelbaar genoeg (denk hier en daar pardoes gekwetter van een vogel) om omgevingsgeluiden af te zwakken.

Dus. Ram je Spotify-lijst vol met kabbelend water en vogelgetjilp om zo de productiefste versie van jezelf te zijn. Of beluister onderstaande. Ben je gelijk acht uur zoet.

youtubeView full post on Youtube