Zit je tegenover een beregezellige collega die het werk vaker uitstelt dan opdrachten ook echt afmaakt? Concentratie en discipline zijn duidelijk (heel) ver te zoeken? Grote kans dat zij (of hij) een slechte invloed heeft op jóuw focus.

Hoewel we je nu niet de volmacht willen geven om iedere kleine ondermaatse prestatie op de persoon tegenover je af te schuiven - hoe verleidelijk ook -, heeft recent onderzoek uit Psychonomic Bulletin and Review uitgewezen dat een gefocuste buurman/-vrouw jouw concentratie positief beïnvloedt.

De onderzoekers concluderen dat de aanwezigheid van een ander invloed heeft op taakverrichtingen. De deelnemers aan het onderzoek werden gekoppeld aan een andere deelnemer en terwijl één van hen hard aan het werk werd gezet, bleek dat de ander daardoor ook geconcentreerder was – zelfs wanneer hun klusje relatief makkelijk was.

Enige nadeel: het is niet duidelijk of de kwaliteit van de eenvoudige opdracht ook daadwerkelijk hoger wordt; er is alleen bewezen dat de focus op het werk verbetert.

Maar hé, alles wat de productiviteit verbetert is mooi meegenomen, nietwaar?