Mogen wij even een momentje voor journaliste Tish Weinstock?  De naam zegt je wellicht niet 1, 2, 3 iets, maar deze schrijfster slaat ons daar even een spijker op z'n kop van heb ik jou daar. In een artikel op de website van i-D zegt ze dat vrouwen zich er van jongs af aan eens moeten verzekeren dat ze niet bang hoeven te zijn om ouder te worden. Dat ouder worden juist een 'beautiful and beautifying' proces is, omdat iedere rimpel, iedere lijn een eigen verhaal heeft en vertelt.

Daarmee reageert ze op The Guardian journaliste Anne Karpf, die eerder zei dat oudere vrouwen zich op een bepaalde leeftijd niet meer druk moeten maken over hun uiterlijk, maar meer praktische zaken als zorg, verzorging, onderdak en 'het herinneren van hun naam.' Dat is grappig bedoeld, zo hopen wij.

 Hoe dan ook, vrouwen moeten geleerd worden hun rimpels te omarmen, zo vindt Tish Weinstock. Nu worden wij zelf een beetje moe van alle dingen die we moeten omarmen, want dat wordt zo druk in die armen, maar ze heeft zeker wel een punt als ze zegt dat ouderdom ook veel interessante dingen met zich meebrengt. Wijsheid, bijvoorbeeld, en zelfvertrouwen en innerlijke schoonheid. En dat grijs haar niet kort en saai hoeft te zijn (getuige types als Jean Woods, Kirsten McMenamy of Zandra Rhoades).

Maar hoe gaan we die boodschap dan overbrengen? Aandacht, zo stelt Weinstock. Zichtbaarheid, positieve aandacht in de media. 'We hebben meer fotografen nodig als Ari Seth Cohen, die de straten van New York afstruint op zoek naar de 'sartorial savvy of the senior set'. En meer merken als Louis Vuitton, die Catherine Deneuve als gezicht koos van haar spring/summer 14-collectie.' 

Daarnaast moeten modellen als Jacky O' Shaughnessy (62), Pam Lucas (66), Daphne Selfe (85) en Carmen Dell'Orefice (82) meer bekendheid krijgen. Zij zijn immers de verpersoonlijking van de stelling dat ouder worden ook mooi kan. 'With these women, it is their inner vitality and self-confidence, expressed through the way they look and dress, which makes them beautiful', zo vindt de schrijfster. 'Ultimately, we must redefine existing norms of beauty, and change our attitude to the tropes of aging.'

En daar kunnen wij ons alleen maar he-le-maal bij aansluiten.