We schreven al eens over Zweden, en dat ze 't goed bekeken en begrepen hebben daar, met hun 6-urige werkdag. Blijkt dat er in Denemarken ook een stel slimme vogels woont. Naar het schijnt maken de Denen namelijk nooit overuren. Nooít. Nog geen half uurtje per week. Hoe dan, vraagt u zich af? 

In Denemarken werkt iedereen (van poetsdame tot directeur) keurig van negen tot vijf. Of minder. Vaak sluiten ze de boel rond vieren al af. Klinkt als iets waar we best op zitten te wachten, niet? Nu, officieel werken de Denen 37 uur per week, 'maar recente OESO-cijfers wijzen uit dat dat slechts 33 uur is. En toch is Denemarken bij de productiefste landen van Europa,' schrijft Knack.  

Hoe dan, vraagt u zich opnieuw af? Door efficiëntie. Denen schijnen een broertje dood te hebben aan inefficiëntie, en dus: aan Facebook, aan om de (hete) brij heen draaien, aan gelanterfanter op de werkvloer. In Denemarken is het absoluut geen erezaak wanneer je tot in de late uurtjes aan het (over)werken bent, dan heb je gedurende de dag iets niet helemaal goed gedaan. Daar komt bij dat de Denen er een discussiecultuur op nahouden 'met een redelijk vlakke hiërarchie: iedereen durft zijn zegje te doen tegen de baas,' vertelt Helen Russel, schrijfster van The Year of Living Danishly, aan Knack

Tel bovenstaande op bij een strenge arbeidsethiek met een boel discipline, en daar heb je je negen uur in- en vier uur uitklokreceptuur. 

Of er ook nog nadelen kleven aan deze manier van werken? Ja, want elke seconde telt, en wordt liefst zo productief mogelijk besteedt. En dat gaat ten koste van a) gezelligheid - sorry maar belangrijker dan je denkt, b) teambuilding, en dus c) de werksfeer. 

Hmmm. Thoughts?