Waar denk je aan als we het over stress hebben? Juist, dat het slecht is voor je lichaam, dat je er flink ziek van kunt worden en dat het wordt veroorzaakt door een teveel aan werk. We hebben met z'n allen over het algemeen een behoorlijk negatief beeld van fenomeen.

Maar wat als we je nu eens zouden vertellen dat stress dus helemaal niet zo slecht is voor je lichaam als dat we denken? Twee recente onderzoeken wijzen namelijk uit dat het goed mogelijk is dat we stress al een hele lange tijd onterecht negatief bestempelen.

Zo bleek uit een onderzoek dat verveling en niets om handen hebben zich uit door middel van dezelfde fysieke symptomen die we herkennen bij het hebben van stress, namelijk: hoofdpijn, buikpijn en verkrampte spieren. Uit een ander onderzoek bleek dat wanneer werknemers een video werd getoond waarin de positieve effecten van stress werden uitgelegd (zoals Lebron James die na het hebben van stress een geweldige wedstrijd speelde), ze beter presteerden in situaties waarin de druk hoog lag.

Ook blijkt dat alle negatieve verhalen rondom stress en de gevolgen ervan, schadelijker zijn voor het lichaam en de geest dan stress zelf. Het gaat er dus om dat we ons beeld van stress veranderen en eerder de positieve in plaats van de negatieve kanten ervan moeten inzien. Wij helpen je graag op weg met een handige oefening. De volgende keer als iemand je vraagt hoe je week is geweest, glimlach dan en antwoord simpelweg met: 'geweldig, heerlijk stressvol!'

van: Harper's Bazaar